zondag, 19. oktober 2008 - 14:11

ROVL start weer fiets-verlichtingsactie

Roermond

De succesvolle Limburgse Fietsverlichtingsactie, gericht op de fietsende, schoolgaande jeugd wordt ook dit jaar herhaald. Volgens het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) rijden er nog steeds te veel fietsers onverlicht in het donker.

De Fietsverlichtingsactie vindt plaats in het kader van de Campagnekalender en wordt mede mogelijk gemaakt door - sponsoring van Essent. De actie is gericht op leerlingen van de brugklassen. Zij ontvangen een gratis verlichtingssetje en de nodige informatie over het belang van een goede zichtbaarheid. De politie zal na de actie extra controleren en daarbij direct overgaan tot het schrijven van bekeuringen indien fietsers onverlicht in het donker, bij schemering of slecht zicht rijden.

Vanaf 1 november 2008 zijn er nieuwe regels voor fietsverlichting. Naast vast licht op de fiets mogen losse lampjes nu ook. De fietser dient wit of geel licht voor en rood licht achter te voeren. Het licht mag niet knipperen. Verder mag het licht op de fiets zitten of op de persoon (borst/rug, niet op armen of benen). Uiteraard dient de verlichting voortdurend goed zichtbaar zijn.
Verder geldt dat reflectie achterop de fiets, op de trappers en op de zijkant van de wielen moet zitten

Indien iemand geen of onjuiste verlichting gebruikt op de fiets, dan riskeert hij een boete. Geen voor- of achterlicht kost minimaal € 20,00, evenals het ontbreken van reflectie op achterzijde, trappers of wielen.
Provincie:
Tag(s):