dinsdag, 11. maart 2008 - 21:36

RUG start onderzoekscentrum synthetische biologie

Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen krijgt een Centre for Synthetic Biology (CSB). Synthetische biologie is een nieuwe fase in de biotechnologie, waarin biologen, bioinformatici, chemici, natuurkundigen en ingenieurs met elkaar samenwerken om onderdelen van een biologische cel met behulp van (bio)chemische bouwstenen te construeren. De Groningse universiteit investeert de komende vijf jaar twee miljoen euro per jaar in het nieuwe onderzoekscentrum.

Biologen en (bio)chemici hielden zich tot voor kort bezig met het bestuderen van complexe biologische systemen. De synthetische biologie zet een stap verder: cellen en celonderdelen worden gebouwd op basis van een door de mens gemaakt ontwerp met als doel specifieke producten of apparaten te maken. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van DNA dat chemisch wordt gemaakt en er worden zowel natuurlijke als niet-natuurlijke bouwstenen gebruikt.

Na de chip, de basis van de moderne elektronica, en biotechnologie die ontstond op basis van de ontdekking van de structuur van DNA, wordt de synthetische biologie gezien als de ‘derde technologische revolutie’. Synthetische biologie combineert deze twee eerdere ontwikkelingen en biedt zo een nieuw, veelbelovend vooruitzicht.

Het nieuwe centrum met vier nieuwe leerstoelgroepen in de synthetische biologie staat niet alleen voor deze taak, maar wordt gesteund vanuit het Zernike Institute voor Advanced Materials, dat vorige jaar voor een derde periode van vijf jaar erkend werd als toponderzoekschool, het Stratingh Institute for Chemistry en het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB).
Provincie:
Tag(s):