woensdag, 9. juli 2008 - 21:19

Ruim 30.000 amfibieën 'steken veilig de weg over'

Roermond

Dit voorjaar zijn in Limburg meer dan 30.000 amfibieën tijdens de paddentrek veilig over drukke verkeerswegen gezet. Voor dit werk staken 235 vrijwilligers in de vroege ochtenduren en in de avonden in touw de handen uit de mouwen. Dat blijkt uit het jaarverslag paddenoverzet-acties 2008 van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL).

Padden, kikkers en salamanders trekken elk voorjaar weer in grote getale naar de voortplantingspoelen om hun eieren af te zetten. Tijdens deze zogenaamde paddentrek worden amfibieën bij het massaal oversteken van verkeerswegen doodgereden. Juist de versnipperde ligging tussen de winterverblijfplaatsen van de amfibieën en de voortplantingswateren wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van de amfibieënpopulaties in Nederland.

Waar kikkers en padden massaal doodgereden worden, treffen plaatselijke werkgroepen vaak al jaren achtereen specifieke maatregelen om de verkeerssterfte te reduceren. Dit kan variëren van het plaatsen van borden, het rapen van padden en overzetten tot het plaatsen van schermen en emmers. Door de schermen na te lopen en de amfibieën veilig over te zetten, kan de sterfte beperkt blijven. Ook kunnen knelpunten opgeheven worden door de aanleg van tunnels of nieuwe voortplantingswateren.
Provincie:
Tag(s):