woensdag, 8. oktober 2008 - 21:40

Ruim 90.000 automobilisten minder op filevrije dag

Amsterdam

Ruim 90.000 automobilisten doen donderdag 9 oktober mee met de door de ANWB georganiseerde filevrije dag. Dit is te zien op de speciale website filevrijedag.nl waar deelnemers zich kunnen opgeven.

Volgens de site www.filevrijedag.nl zal 22% van de deelnemers donderdag 9 oktober met het openbaar vervoer naar het werk gaan.

Bij 18% van de deelnemers zal donderdag thuis worden gewerkt terwijl nog eens 18% eerder van huis gaat dan normaal om de files te mijden. Tenslotte ziet 9% het als een oplossing om later naar hun werk te gaan en 33% heeft een andere manier gevonden voor deze filevrijedag.

Routeplanner voor openbaar vervoer
In verband met de filevrije dag kunnen automobilisten op anwb.nl naast hun autoroute nu ook een reis plannen van deur tot deur met alle vormen van openbaar vervoer. De ANWB doet de komende vier maanden een proef met deze toepassing.

Met de nieuwe mogelijkheid in de routeplanner krijgt de reiziger zowel een autoroute als een route per openbaar vervoer te zien. In een oogopslag is duidelijk hoe lang beide alternatieven duren en wat de kosten zijn.

In de reistijd wordt bovendien rekening gehouden met de gebruikelijke files op de Nederlandse snelwegen. De ANWB wil hiermee de reiziger nog betere informatie geven om zijn wijze van vervoer af te stemmen op de omstandigheden.

Tijdens de proef wordt bekeken of de automobilist deze toegevoegde informatie ervaart als een verrijking en daarop een bewuste reiskeuze maakt. De ANWB heeft bij de ontwikkeling van deze toepassing samengewerkt met OV9292

Besparing van 6 miljoen euro vervoerders
EVO en TLN hebben becijferd dat een filevrije dag op donderdag een schade van zes miljoen euro voorkomt voor het vervoerend bedrijfsleven. De vervoerders organisaties juichen het initiatief toe maar pleiten er tevens voor om de wegcapaciteit uit te breiden. EVO en TLN hopen dan ook dat de spoedwet wegverbreding zo snel mogelijk wordt aangenomen door de Tweede Kamer.
Provincie:
Tag(s):