donderdag, 31. juli 2008 - 11:32

Ruim je rommel op!

Hoewel zwerfafval binnen de gemeente Noordoostpolder niet zo'n probleem is als in sommige andere gemeenten, ergeren veel mensen zich aan het afval. Daarom heeft het ingenieursbureau Oranjewoud van de gemeente de opdracht gekregen om het probleem van het zwerfafval in kaart te brengen.

Tegelijkertijd heeft de gemeente besloten een samenwerking aan te gaan met de Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers (SVZO). Daarom tekent wethouder Voorberg op 6 augustus een verklaring, waarin hij belooft zich voor de stichting in te spannen, zodat zoveel mogelijk inwoners van Noordoostpolder deze methode gaan toepassen.

Vervolgens geeft de wethouder als eerste inwoner van deze gemeente uitvoering aan het doel van de SVZO en maakt zijn “eigen straatje� rondom het gemeentehuis schoon.

Noordoostpolder heeft uit subsidiegelden van Senter Novem een onderzoek ingesteld naar zwerfafval. Onderdeel van dit onderzoek is een enquête die naar 500 inwoners in de gemeente wordt gestuurd. De uitkomsten worden eind augustus verwacht. Invullers van de enquête worden beloond met een afvalgrijper.

Tegelijkertijd start de samenwerking met de SVZO. Wethouder Leo Voorberg ziet in de samenwerking met deze stichting een praktisch vervolg op het zwerfafvalonderzoek. De samenwerking met de SVZO geeft de mogelijkheid om het opruimen van zwerfafval een gemeenschappelijke taak van burgers en overheid te maken.

De SVZO wil burgers oproepen om geen zwerfafval te veroorzaken en om actief mee te helpen zwerfafval op te ruimen.
Als iedere inwoner van Noordoostpolder de straat rondom zijn huis schoon zou houden zou dat al een wereld van verschil maken.

Het motto van de SVZO is dan ook: Niet de hele dag, niet de hele week maar af en toe een blikje of papiertje opruimen maakt al een wereld van verschil. De inwoners kunnen (gratis) lid worden of donateur van de stichting. Ieder nieuw lid wordt door de gemeente beloond met een gratis afvalgrijper. Men kan lid worden via de website www.svzo.nl of door het invullen en opsturen van het aanmeldformulier.
Provincie:
Tag(s):