dinsdag, 16. december 2008 - 17:09

Ruim miljoen subsidie van EU voor sneltram-verbinding

Maastricht

De Europese Unie trekt een bedrag uit van 1,35 miljoen euro voor de doortrekking op Nederlands grondgebied van de sneltram van Hasselt naar Maastricht. De Europese subsidie zal worden gebruikt voor de verdere afstemming van de verschillende tramsystemen. Hiermee komt de realisatie van dit belangrijk grensoverschrijdend mobiliteitsproject opnieuw een stap dichterbij. Naar verwachting zullen 3 tot 4.000 mensen per dag van de sneltram van en naar Maastricht gebruik maken. De reistijd Hasselt-Maastricht wordt gehalveerd.

Vanaf de Belgisch-Nederlandse grens ligt op Maastrichts grondgebied een oude spoorbaan die gebruikt gaat worden voor goederentreinen tot 40km/u. De stad Maastricht en de Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn hebben gezamenlijk een Europees dossier ingediend om hier ook een snelle tram te kunnen laten rijden.

Ook de Provincie Limburg en de Rijksoverheid nemen binnenkort een besluit over hun bijdrage in dit belangrijke mobiliteitsdossier. De gemeenteraad van Maastricht heeft reeds 7,5 mlljoen euro beschikbaar gesteld en zal keuzes gaan maken over het tracé in historisch Maastricht. De Vlaamse Regering heeft reeds enige tijd de nodige budgetten vrijgemaakt om een hoogmoderne en snelle tram te laten rijden van Hasselt tot aan de Nederlandse grens in Lanaken.
Provincie:
Tag(s):