vrijdag, 28. maart 2008 - 16:25

Russische observatievlucht boven Benelux en Duitsland

Volkel

De Russische Federatie voert vrijdag en zaterdag een observatievlucht uit boven Duitsland en de Benelux. Een Russisch team maakt vanuit een Antonov 30B film- en foto-opnames van het grondgebied van Duitsland en de Benelux. Nederland is verplicht maximaal zes vluchten per jaar toe te staan in het kader van Open Skies.

In beide gevallen gebeurt de ontwikkeling van de opnames na afloop van de observatievluchten in aanwezigheid van alle betrokken partijen op vliegbasis Volkel. Op vrijdagavond en zaterdag is de vliegbasis speciaal geopend voor de komst van de Antonov.

De observatievlucht boven de Benelux komt voort uit het Open SkiesVerdrag waarbij waarnemingsvluchten met niet-bewapende vliegtuigen in het luchtruim van 35 landen van NAVO partners en het voormalige Warschaupact worden toegelaten. Dit verdrag is sinds 1 januari 2002 van kracht. Door deze vluchten over bijvoorbeeld militaire installaties en wapencomplexen, wordt het vertrouwen tussen de betrokken landen uit de Koude Oorlog bevorderd.

Vooralsnog is ieder jaar een observatievlucht door het Russische team uitgevoerd in het kader van het Open Skies Verdrag. Vandaag vindt de vlucht plaats boven Duitsland en morgen boven de Benelux. De vlucht boven de Benelux start in Brussel en gaat via de provincies Brabant, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland terug via Brussel om vervolgens op vliegbasis Volkel te landen. Zaterdag aan het eind van de dag vertrekt de Antonov weer.
Provincie:
Tag(s):