woensdag, 27. februari 2008 - 21:28

Rustige mensen 'bang' voor opvallende producten

Enschede

Rustige, introverte mensen zijn enkel geïnteresseerd in producten met een vergelijkbaar, ingetogen uiterlijk. Van producten met een opvallende verschijning moeten zij totaal niets hebben. Fabrikanten die deze producten in hun assortiment hebben, schrikken dan ook een grote groep klanten af. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Jan Handlogten die op de schrikkeldag, aanstaande vrijdag 29 februari, zijn onderzoek presenteert op de Universiteit Twente.

Mensen blijken een uitgesproken voorkeur te hebben voor producten die bij hun persoonlijkheid passen. Personen met een uitbundig en druk karakter hebben dan ook een voorkeur voor opvallende producten. Zij staan echter niet bijzonder afwijzend tegenover producten met een ingetogen uiterlijk.

"Als je door de supermarkt loopt valt het op dat producten steeds opvallender worden gemaakt", stelt Handlogten. "Dit onderzoek zet deze trend in een ander daglicht. Producten met felle kleuren en uitdagende vormen worden namelijk door een grote groep winkelbezoekers volkomen genegeerd. Producten met een ingetogen uiterlijk worden echter door iemand bij voorbaat afgewezen."

Privé-sfeer
Een andere opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat mensen ook in privé-sfeer trouw blijven aan hun persoonlijkheid. Aanvankelijk werd verondersteld dat mensen hun persoonlijkheid, door middel van producten, voornamelijk wilden uitdragen aan andere mensen. Dit blijkt echter niet het geval te zijn.

Ook als producten alleen in de privé-sfeer gebruikt worden - en buitenstaanders ze dus niet kunnen zien - blijven mensen een voorkeurhouden voor producten die bij hun persoonlijkheid passen.

Onderzoek
Het onderzoek heeft ruim tien maanden in beslag genomen. Deelnemers hebben extraverte en introverte producten beoordeeld voor zowel privé- gebruik als publiek gebruik. Op basis van de uitkomsten van een vragenlijst zijn deelnemers achteraf als introvert of extravert ingedeeld.
Provincie:
Tag(s):