dinsdag, 9. september 2008 - 20:19

Rutger Hauer ontvangt Gouden Kalf voor de Cultuurprijs

Utrecht

Acteur Rutger Hauer wordt tijdens de Openingsavond van het 28e Nederlands Film Festival geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2008. De prijs wordt uitgereikt door minister Ronald Plasterk.

Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

Vanaf 1973 verwierf hij internationale bekendheid als filmacteur door zijn hoofdrol in Turks Fruit van Paul Verhoeven, een van de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilms aller tijden. Rutger Hauer is te zien in meer dan honderd Nederlandse en buitenlandse producties, waaronder Keetje Tippel (1975) , Soldaat van Oranje (1977) en Spetters (1980).

Naast zijn acteerwerk spant Hauer zich de laatste jaren bijzonder in voor het genre korte film en voor het stimuleren en ontwikkelen van nieuw filmtalent. Dit doet hij onder meer door de Rutger Hauer FilmFactory en het I've Seen Films-International Short Film Festival in Milaan.
Categorie:
Tag(s):