donderdag, 20. november 2008 - 23:43

Samen naar een 'cash-less' Almere

Almere

Naar aanleiding van de recente golf overvallen op supermarkten en winkels in Almere, hebben gemeente en politie woensdagavond
19 november op het gemeentehuis van Almere overleg gevoerd met onder andere vertegenwoordigers van Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland, politie Flevoland, Hoofdbedrijfschap Detailhandel, Platform Detailhandel Nederland, Almeerse winkeliers- en ondernemersverenigingen, bankwezen, horeca en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Gemeente, politie, winkeliers en banken maken afspraken om overvallen te voorkomen.

Tijdens dit overleg is door alle deelnemers de intentie uitgesproken zich in te zetten voor een ‘cash-less’ Almere. Cash-less wil zeggen minder contant geld in de kassa zodat de winkels minder aantrekkelijk worden voor overvallers. Deze pilot wordt zo snel mogelijk vormgegeven.

“We gaan op alle mogelijke manieren stimuleren dat er zoveel mogelijk mensen in de winkels gaan pinnen�, aldus burgemeester Jorritsma. De winkeliers- en ondernemersverenigingen in Almere willen voor de feestdagen al beginnen met het promoten van het pinnen en starten op korte termijn met een ludieke actie.

Het was iedereen duidelijk dat de problemen een gezamenlijke aanpak vragen. De gemeente Almere hecht vanuit haar regierol in het lokale veiligheidsbeleid groot belang aan samenwerking met de partners om de overvalgolf te stoppen.

Tijdens dit overleg zijn extra afspraken gemaakt in aanvulling op ieders inspanning om de overvallen op winkels te voorkomen. Zo stelt de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland, het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Flevoland en de gemeente Almere extra budget beschikbaar om per stadsdeel drie overvaltrainingen te verzorgen.

Ten slotte doet de gemeente ook een beroep op de inwoners van Almere. Zij kunnen de extra ogen en oren zijn, zodat verdachte situaties waarbij directe politieactie vereist is ook snel bij de politie gemeld worden via 1-1-2. De politie heeft sinds twee weken veel extra mensen ingezet en een
speciaal overvallenteam in het leven geroepen.
Provincie:
Tag(s):