woensdag, 21. mei 2008 - 8:45

Samenwerkingsactie tegen fietsendiefstal in Achterhoek

Winterswijk

De gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Montferland, Doetinchem, de Provincie Gelderland en de Fietsersbond maken in mei 2008 een start met acties tegen fietsendiefstal. Deze acties worden gedurende drie maanden uitgevoerd samen met de politieteams van de genoemde gemeenten.

Tijdens de acties worden activiteiten onder de aandacht gebracht die diefstal kunnen voorkomen. In het kader van het project NOG Veiliger worden deze acties verder uitgerold naar andere gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland. De exacte data van de acties worden later bekendgemaakt.

De acties bestaan uit een roadshow die afwisselend in de gemeenten Oost Gelre, Berkelland, Winterswijk, Montferland en Doetinchem plaatsvindt. De gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek hebben eind 2007 al een succesvolle roadshow gehouden. Tijdens deze roadshow worden de fietsen gegraveerd. Ook worden diverse kramen ingericht met informatie over fietsendiefstal. Een ‘dief’ laat zien hoe eenvoudig fietsendiefstal kan zijn.

De boodschap is: zet je fiets vast aan de vaste wereld zoals een fietsenrek en voor het geval je fiets gestolen is: weet de kenmerken van je fiets en doe altijd aangifte bij de politie. De aangifte kunnen via de website www.politie.nl of via het algemene telefoonnummer 0900 –8844 worden doorgegeven. In kader van deze acties krijgen de politieteams van de betrokken gemeenten een handcomputer met een lijst van alle gestolen fietsen.

Fietsendiefstal lijkt maatschappelijk geaccepteerd. Men houdt er al rekening mee door geen dure fiets mee te nemen naar het station of naar het uitgaansleven.

De politie werkt al jaren aan het terugdringen van fietsendiefstal. Het aantal aangiftes daalt al enkele jaren achtereen. Maar fietsendiefstal staat nog steeds in de top drie van meest gepleegde misdrijven in de Achterhoek. En dan zijn alleen nog maar de aangiftes in beeld: het werkelijke aantal gestolen fietsen is veel hoger omdat in de meeste gevallen alleen aangifte gedaan wordt van dure (verzekerde) fietsen
Provincie:
Tag(s):