donderdag, 14. augustus 2008 - 10:31

Sapph met de billen bloot

Amsterdam

FNV KIEM heeft voor fotograaf Leo de Deugd een kort geding aangespannen en gewonnen tegen lingerie merk Sapph Intimates BV. Het lingeriemerk heeft in het afgelopen jaar verzaakt de fotograaf voor zijn meerwerk en licentievergoeding te betalen en gebruikte de foto's van De Deugd zonder toestemming. Ook is aan de fotograaf een schadevergoeding toegekend omdat Sapph het auteursrecht herhaaldelijk heeft geschonden.

Sapph heeft behalve het niet nakomen van het contract als het gaat om het betalen van meerwerk en de licentievergoeding, foto's van de fotograaf op hun internetsite gezet en gehouden zonder toestemming of vergoeding. Ook heeft het lingeriemerk in de foto's gesneden, de foto's voor andere doeleinden dan afgesproken gebruikt en de foto's zonder toestemming in het buitenland gebruikt. De rechter heeft SAPPH dan ook veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 26.000 euro.

FNV KIEM heeft Leo de Deugd in zijn vorderingen gesteund omdat naast contractbreuk het auteursrecht van fotografen vaak wordt geschonden.

"De regels rondom het auteursrecht zorgen ervoor dat zzp-ers zoals Leo de Deugd kwalitatief hoogstaand werk kunnen leveren tegen een redelijk tarief." Uit deze uitspraak door de rechter blijkt dat Sapph onzorgvuldig omgaat met auteursrechten. Eerder al werd Sapph door Marlies Dekker, ontwerper van lingerie voor de rechter gedaagd. Marlies Dekker vindt dat Sapph haar ontwerpen kopieert.
Categorie:
Tag(s):