dinsdag, 5. augustus 2008 - 16:43

Schapen grazen kunstwerk in Matenpark

Apeldoorn

In de laatste twee weekenden van augustus grazen 250 schapen een kunstwerk in het Matenpark in Apeldoorn. ‘Schapen grazen kunst’ is een initiatief van woonzorgcorporatie de Woonmensen en gemeente Apeldoorn en vindt plaats in het kader van de internationale Triënnale 2008.

De heideschapen zijn afkomstig van Landschapsbeheer De Wassum uit Venlo, zij bezochten in mei al de wijken Woudhuis en De Maten. De kudde start op zaterdag 23 augustus met het kunstwerk. Onder hoede van een herder en zijn hond gaan de schapen zich binnen vooraf uitgezette vormen tegoed doen aan ongeveer een hectare gras dat lange tijd niet gemaaid is.

De begrazing gaat verder op zondag 24 augustus, waarna de kudde tijdelijk elders in het park neerstrijkt. In het weekend van 30 en 31 augustus gaan de schapen verder met het tweede deel van het kunstwerk. De afzonderlijke weekenden zorgen voor een prachtig tweeluik, met hoogte- en kleurverschillen in het gras.

Het tientallen meters grote ontwerp dat wordt uitgegrazen, is van de Apeldoornse beeldend kunstenaar Guido Nieuwendijk. De geboren Nieuw-Zeelander geeft het uit te grazen kunstwerk de titel: ‘Bad fencing, Good fencing’. Naast het kunstwerk van Nieuwendijk, laat de Woonmensen ook hun logo uitgrazen.

Omdat het kunstwerk vanaf de grond moeilijk te zien is, worden er van bovenaf beelden gemaakt die op beeldschermen in het park worden vertoond. Daarnaast is er door Zandbelt Verreiker Verhuur een hoogwerker beschikbaar gesteld om de grazende kudde van bovenaf te bekijken. Iedereen die naar de kudde wil komen kijken is van harte welkom. Eigenaren van honden worden gevraagd hun hond in de buurt van de kudde aan de lijn en uit de buurt van de kudde te houden. Loslopende honden kunnen de kudde verstoren.

In het najaar bezoeken de schapen Apeldoorn voor de laatste maal. Dan grazen ze weer tien dagen lang in park Woudhuis en vijf dagen in het Matenpark. Met de inzet van de heideschapen wil de gemeente verschillende mogelijkheden bekijken om milieuvriendelijker met het beheer van grasland om te gaan.Daarnaast heeft de inzet van schapen voor begrazing van gras als voordeel dat de structuur van de bodem verbetert, zodat nieuwe zaden kunnen kiemen en de beplanting meer variatie vertoont.

De schapen bewerken met hun hoeven de bodem en doordat ze zaden meedragen in hun vacht, verspreiden ze hierdoor allerlei plantensoorten.
Provincie:
Tag(s):