dinsdag, 25. maart 2008 - 14:53

Schapen in het Broekpark

Hengelo

De gemeente Hengelo gaat in het Broekpark in de wijk Slangenbeek schapen inzetten om het gras kort te houden. De schaapskudde met tien Drentse heideschapen verblijft in het Broekpark van maart tot oktober.
De schapen komen vrijdag 28 maart 's morgens om 10 uur in het Broekpark aan. De Hengelose schaapherder Mieke Boode zal dan lopend met haar schapen en honden arriveren. Dit heeft de gemeente bekendgemaakt.

Begrazing door schapen wordt in steeds meer steden toegepast. Het is een natuur- en milieuvriendelijke manier van groenonderhoud. Schapen houden het gras kort, ze bemesten de grond op natuurlijke wijze en er is geen brandstof nodig voor maaimachines.

Om dit begrazingsproject te laten slagen is de hulp van de omwonenden gewenst. Zij hebben een brochure ontvangen, waarin wordt gevraagd om niet met honden in de schapenwei te komen, de schapen niet te voeren en niet op te jagen.

De gemeente heeft een hek geplaatst rondom het gebied waar de schapen gaan grazen. Het gebied blijft wel toegankelijk. Bezoekers kunnen via hekjes het gebied betreden.

Lezing
Op donderdag 27 maart organiseert de gemeente een lezing over schapen, schapenhoeden en landschapsonderhoud door schapen. Schaapherder Hans Abbink van de schaapskudde in Haaksbergen vertelt over zijn ervaringen en ook schaapherder Mieke Boode is hierbij aanwezig, om vragen over haar schapen te beantwoorden. De lezing begint donderdagavond om 20.00 uur, en vindt plaats in wijkcentrum Slangenbeek. De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk.

Drentse heideschaap
Het Drentse heideschaap is een typisch Hollands schapenras. Van oudsher werd dit schapenras gebruikt om heidevelden te begrazen, maar nadat de kunstmest was uitgevonden kreeg het heideschaap het erg moeilijk. Tegenwoordig is het Drentse heideschaap nog steeds een zeldzaam ras, maar het is niet meer bedreigd.

Mieke Boode zal, bij goed weer, elke zondag van 10.30 uur tot 11.30 uur een demonstratie schapendrijven geven in het Broekpark.
Provincie:
Tag(s):