maandag, 9. juni 2008 - 16:14

Scheiden zonder rechter maar met eigen advocaat

Amsterdam

Scheiden zonder strijd voor de rechter, maar mét de bijstand van een eigen advocaat. Dat is collaborative divorce, een nieuwe scheidingsmethode die ontwikkeld is in de Verenigde Staten. Kyra Pijls, voorzitter van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars (vFAS) bezocht in mei het Ierse Cork voor het Europese congres over de nieuwe scheidingsmethode. Ze is enthousiast: 'Collaborative divorce voorziet in de groeiende behoefte om echtscheidingsconflicten buiten de rechter op te lossen.'

Stellen die een rechtsgang willen vermijden kunnen tot op dit moment in Nederland kiezen tussen twee methoden: scheiden met ieder een eigen advocaat in de rechtbank of scheiden met behulp van één mediator die bemiddelt tussen beide partijen.

Collaborative divorce biedt het beste van twee werelden. Pijls: 'Beide echtgenoten hebben een eigen advocaat. Ze krijgen dus persoonlijke ondersteuning die een mediator niet kan bieden en weten dat hun belangen goed behartigd worden. Maar de gang naar de rechter, met alle daarbijbehorende kosten en emoties, wordt niet gemaakt. Dit wordt aan het begin van het proces zwart op wit gesteld in de zogeheten diskwalificatieovereenkomst. Het idee is dat beide partijen zich hierdoor tot het uiterste zullen inspannen om in goed overleg tot een oplossing op maat te komen.' Mocht één van beiden tóch de zaak voor willen laten komen, dan moeten beiden nieuwe advocaten in de arm nemen en het hele echtscheidingsproces van meet af aan doorlopen.

De inzet van psychologen, accountants en andere deskundigen die een rol kunnen spelen in een scheiding, wordt in gezamenlijk overleg bepaald. Ook deze deskundigen tekenen ervoor niet mee te werken aan een gerechtelijke echtscheidingsprocedure.

Naar aanleiding van het congres in Ierland heeft een aantal familierechtadvocaten dat lid is van de vFAS het projectteam 'Familierecht in samenspraak' in het leven geroepen. Zij bekijken de mogelijkheden om collaborative divorce op korte termijn in de Nederlandse echtscheidingspraktijk te introduceren.
Categorie:
Tag(s):