vrijdag, 2. mei 2008 - 12:57

Schenking informatiezuilen Belgisch Monument

Amersfoort

Op dinsdag 6 mei aanstaande worden bij het Belgisch Monument in Amersfoort-zuid twee natuurstenen informatiezuilen geplaatst. De Stichting ‘Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel’ schenkt deze informatiezuilen aan de gemeente Amersfoort. Het Belgisch Monument, in de volksmond ook wel het ‘Belgenmonument’ genoemd, werd in 1918 gebouwd door Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog waren gevlucht uit hun land. Zo’n 20.000 Belgen vonden toen onderdak in Amersfoort.

Als teken van dank aan het Nederlandse volk realiseerden zij het gedenkteken op het hoogste punt van de Amersfoortse Berg. Het complex omvat een hoofdgebouw, opgenomen in een tuinaanleg met gedenkmuur. Diverse kunstenaars, waaronder de Nederlandse beeldhouwer Hildo Krop, waren betrokken bij de afwerking van het gebouw.

De Stichting Vrienden van Amersfoorts Stadsherstel merkte op dat de informatievoorziening over de geschiedenis van deze plek in de stad tekortschoot. De stichting nam zelf het initiatief tot het plaatsen van informatieborden. Samen met het gemeentelijk bureau Monumentenzorg werden de plannen uitgewerkt.
Provincie:
Tag(s):