woensdag, 30. april 2008 - 9:54

Scheper Ziekenhuis loopt voorop met digitale operatiekamers

Emmen

Sinds kort beschikt het Scheper Ziekenhuis in Emmen over twee operatiekamers die zijn ingericht met de modernste digitale technieken. Beelden van een kijkoperatie, ook wel laparoscopische of minimaal invasieve chirurgie genoemd worden digitaal weergegeven op monitoren in de OK en kunnen direct worden opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier.

Via dit digitale dossier heeft de operateur tijdens de operatie inzicht in de medische gegevens van de patiënt.

De specialist die de operatie uitvoert kan zelf alle apparatuur bedienen en waar nodig zelf direct corrigeren. De monitoren, die gekoppeld zijn aan de camera in het lichaam van de patiënt, kunnen op elke door de specialist gewenste hoogte en plaats worden ingesteld.

In de digitale en ergonomisch gestroomlijnde operatiekamer bevinden zich geen kabels of snoeren op de grond en de nieuwe apparatuur is gemakkelijk verrijdbaar en schoon te houden. Ook kan het OK-team goed meekijken met de operateur, waardoor men beter voorbereid is op wensen van de specialist. Al met al leveren de digitale operatiekamers een positieve bijdrage aan de patiëntveiligheid en aan de werkomstandigheden binnen de OK.

Beelden van de operatie kunnen worden opgeslagen en op een later tijdstip worden opgevraagd via het digitale ziekenhuisnetwerk. Zo kan de patiënt in de nabije toekomst bij de nabespreking van een operatie met de arts meekijken naar opnames van de operatie, hetgeen soms veel kan verduidelijken. De digitale OK maakt het straks zelfs mogelijk om tijdens een operatie collega-artsen uit andere disciplines of uit andere ziekenhuizen te raadplegen. Via een internetverbinding kunnen deze artsen meekijken met de operatie en indien gewenst advies geven. Ook voor artsen in opleiding is de digitale techniek een uitkomst. Studenten kunnen in een andere ruimte meekijken en hoeven niet meer in de operatiekamer zelf aanwezig te zijn.
Provincie:
Tag(s):