maandag, 10. november 2008 - 20:48

Schiphol goed voor grootste ‘zonneweide’

Schiphol

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, zal Schiphol zo snel mogelijk moeten veranderen in een grote ‘zonneweide’. Daarmee ziet de partij niet alleen de voordelen van duurzame energie, maar ook minder vogelsterfte door aanvaringen met toestellen of het preventief afschieten.

De Nicolaas.G.Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, heeft een aanbeveling voor Schiphol geschreven over de benutting van graslanden naast start- en landingsbanen op de luchthaven en de daken van vrachtgebouwen.

De graslanden die nu nog vogels aantrekken die in botsing kunnen komen met het vliegverkeer, zouden kunnen worden benut voor de aanleg van zonnepanelen, zoals eerder gebeurde op bijvoorbeeld de luchthaven van Denver.

Daarmee zou Schiphol zich kunnen ontwikkelen tot de grootste zonnekracht centrale van Nederland en tot één van de meest milieuvriendelijke luchthavens van de wereld, aldus de Partij voor de Dieren.

Met een investering van 250 miljoen euro is volgens het NGPF een zonnekrachtcentrale te bouwen van 50 MW die een jaarlijkse hoeveelheid elektriciteit op zal wekken van 40 GWh dit is 25 % van de totale elektriciteitsbehoefte van de luchthaven. Volgens het Klimaatplan Schiphol, wil de luchthaven in 2020 tenminste 20% van haar eigen energiebehoefte kunnen vervullen met duurzame energie.

Bijkomend voordeel van de inzet van zonnepanelen in de plaats van grasland is dat het luchthaven gebied minder aantrekkelijk wordt voor vogels, die nu verjaagd en geschoten worden. Zo kan de veiligheid van het vliegverkeer samen gaan met dier- en milieuvriendelijke maatregelen, terwijl het afschot op en rond Schiphol kan worden beëindigd.
Provincie:
Tag(s):