woensdag, 24. december 2008 - 10:52

'Scholen verplicht aan de sprinkler'

Zeist

Ondanks de vele scholenbranden tijdens de afgelopen jaarwisseling lijkt er door scholen aan brandpreventie nauwelijks meer aandacht te zijn geschonken.

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea vindt daarom dat scholen in ons land verplicht een sprinklerinstallatie moeten installeren. Nu zien gemeenten (waar scholen qua verantwoordelijkheid onder vallen) nog te vaak af van een sprinklerinstallatie vanwege de hoge kosten.

Wekelijks rukt de brandweer drie tot vijf keer uit om een (beginnende) scholenbrand te blussen. De materiële schade varieert van een paar duizend euro tot enkele miljoenen per brand. De psychische en economische schade is waarschijnlijk nog vele malen groter.

Samen met makelaar Marsh introduceert de Apeldoornse verzekeraar begin volgend jaar een plan voor aangepaste sprinklerinstallaties in scholen. Het voordeel van dit plan is dat deze installaties aan minder eisen hoeven te voldoen dan industriecomplexen en kantoorgebouwen met server-ruimtes.

Om een herhaling van het aantal scholenbranden tijdens de jaarwisseling 2007/2008 te voorkomen roept Centraal Beheer Achmea op om activiteiten in de wijk te verplaatsen naar het schoolplein. Op deze wijze zijn de hulpdiensten beter in staat de activiteiten te controleren.

Verbieden van samenscholing heeft geen zin omdat dit in de praktijk nauwelijk te controleren is. Daarnaast blijft de verzekeraar pleiten voor cameratoezicht en een burgerwacht tijdens de jaarwisseling. Dit alles om de veiligheid in de omgeving van scholen te verhogen.
Provincie:
Tag(s):