dinsdag, 29. april 2008 - 23:45

Scholes schiet United naar finale

(Elfvoetbal) Vanavond stond misschien wel de wedstrijd van het seizoen op het programma, althans het affiche nodigde zeker uit tot kijken. Waar een week geleden Barcelona en Manchester United de messen niet wilden slijpen, was het op Old Trafford vanaf het beginsignaal duidelijk waar beide ploegen om speelden: een finaleplaats. De thuisploeg trok uiteindelijk aan het langste eind: 1-0.

Zowel Rijkaard als Ferguson kozen afgelopen weekend in de Spaanse en Engelse competitie voor de B-garnituur. Deze behoudende keuze kwam beide coaches duur te staan. United verloor bij Chelsea en zag de concurrent in de strijd om de titel op gelijke hoogte komen. Voor Barca vormde Deportivo la Coruna de achilleshiel. Door dat verlies kan aartsrivaal Real Madrid de titel niet meer ontgaan.

Op volle oorlogssterkte betraden Barcelona en Manchester United het veld van Old Trafford. Zoals gezegd met als doel een plaats in de finale van het miljoenenbal.

Na veertien minuten was het Manchester United dat op voorsprong kwam. Veteraan Paul Scholes etaleerde een knap staaltje voetbal. De middenvelder, die meer dan honderd wedstrijden voor United speelde in de Champions League, kreeg de bal aangespeeld van tegenstander Zambrotta, om vervolgens vernietigend uit te halen. Doelman Victor Valdés was kansloos op de inzet.

United had de eerste helft duidelijk het beste van het spel. De ploeg van manager Ferguson combineerde naar hartenlust en kwam een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Valdés. Barcelona liet het hoofd echter niet hangen en probeerde voetballend een opening in de Engelse muur te vinden.

Manchester United liet de ploeg van Rijkaard gewillig het spel maken en trok zich terug op eigen helft, zoals het deed in de eerste wedstrijd in Barcelona. Nani had vijf minuten voor rust dé kans op de 2-0, maar de Portugees kopte net naast.

De Engelsen konden in ieder geval met een goed gevoel richting kleedkamer. De beste kansen waren immers voor de manschappen van Ferguson.

Gesterkt door de voorsprong begon Manchester United aan de tweede helft en daarin begon de ploeg waar het was geëindigd. De druk werd op Barcelona gehouden en dit leidde in de 53ste minuut tot een grote kans op de 2-0. Nani, die in de eerste helft ook al dichtbij een verdubbeling van de score was, schoot een prachtige voorzet van Cristiano Ronaldo naast.

Barcelona liep vooral de eerste minuten van de tweede helft achter de feiten aan. Gaandeweg kwam de ploeg van Rijkaard beter in het spel. Mede door het inbrengen van Henry kon Barcelona aanvallend meer een vuist maken.

Met de komst van Bojan voor de tegenvallende Eto'o gokte Rijkaard duidelijk op een alles of niets scenario. De Nederlander staat in Spanje onder druk wegens 'teleurstellende' resultaten. Het aanvallende concept wist geen verandering in de score te brengen, waardoor de druk op Rijkaard de komende dagen toe zal nemen.

Waar zich voor Rijkaard een doemscenario afspeelde op Old Trafford, daar beleefde Ferguson een fijne avond. Zijn ploeg gaf tegen Barcelona een duidelijk signaal af naar de concurrentie in Engeland voor zowel de competitie als de finale van de Champions League. De andere finalist in het miljoenenbal wordt woensdag bepaald. Chelsea en Liverpool strijden dan onderling om de tweede finaleplaats in Moskou. Een Engelse strijd om de beste van Europa is daarmee een feit.