donderdag, 10. april 2008 - 8:41

Scholieren onderzoeken energie uit het riool

Apeldoorn

Donderdag onderzoeken vijftig scholieren hoe energie wordt opgewekt uit rioolslib bij de rioolwater-zuiveringsinstallatie van Waterschap Veluwe. Dit gebeurd in het kader van de voorrondes van de KRO’s Energy Survival. De afgelopen weken zijn bijna 300 leerlingen uit groep 7 en 8 van zeven Apeldoornse basisscholen gestart.

Met behulp van digitale lespakketten en opdrachten op www.energysurvival.nl gaan de leerlingen aan de slag met thema’s als duurzame energie en energiebesparing.

Het project eindigt met een spetterende finale, 27 mei a.s. in het Matenpark te Apeldoorn, waar de winnaars kans maken op deelname aan de Europese finale in Noorwegen .

De excursie naar waterschap Veluwe is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. De leerlingen zijn opgesplitst in themagroepen. De kinderen die bio-energie bestuderen bezoeken donderdag de rioolwaterzuiveringsinstallatie op het bedrijventerrein Stadhoudersmolen.
Daar zullen zij zien hoe het rioolslib wordt ontwaterd en biogas ontstaat. Met behulp van dit gas word door gasmotoren stroom opgewekt. De overtollige warmte die daarbij vrijkomt wordt straks 2500 woningen in de nieuwbouwwijk Zuidbroek van warmte voorzien.

Momenteel wordt de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Apeldoorn zodanig verbouwd dat de installatie het water kan leveren, als de eerste bewoners de woningen in Zuidbroek betrekken.

Met de stroom die nu wordt opgewekt voorziet Waterschap Veluwe al langere tijd de eigen gebouwen van stroom. Het project is een samenwerkingsverband van Waterschap Veluwe, Essent en Gemeente Apeldoorn.
Provincie:
Tag(s):