zondag, 15. juni 2008 - 14:27

Schone auto's 10% duurder in verzekering

Amsterdam

De verkoop van milieuvriendelijke auto's is flink gestegen. Bezitters van groene auto's staan minder vaak aan de pomp en betalen minder belasting. Helaas zijn ze niet goedkoper uit met de verzekering. Dat blijkt uit een premieonderzoek van FX.nl.

De overheid stimuleert de verkoop van milieuvriendelijke auto's. Vierwielers met een groen A-label krijgen korting op de aanschafbelasting. Voor een milieuvriendelijke auto van de zaak is de bijtelling lager. Auto's met een F-label zijn duurder. Bij autoverzekeringen is het precies andersom. Voor 25.000 Euro levert Mitsubishi een Outlander Sport met F-label. Bij Toyota wordt hiervoor een milieuvriendelijke Prius (A-label) uit de showroom gereden. De Prius is te verzekeren voor 384 Euro per jaar, de Outlander voor 348 Euro.

Al enkele jaren geeft de overheid energielabels af voor auto's. Milieuvriendelijke modellen ontvangen een A-label en de minst schone auto krijgt een G-label. Sinds enkele maanden stimuleert de overheid met belastingmaatregelen de verkoop van milieuvriendelijke auto's. De belastingen op deze auto's zijn verlaagd. En bestuurders van een schone auto van de zaak betalen minder bijtelling.

Auto's met een A- of B-label zijn niet aan te slepen. In mei 2008 stond de Toyota Aygo op de derde plaats in de Nederlandse verkooplijst. De hybride Prius van dezelfde fabrikant en de Honda Civic IMA, eveneens een hybride, verkopen uitstekend. FX.nl heeft de verzekeringspremies vergeleken van auto's met een nieuwwaarde van rond de 25.000 Euro. Voor dit bedrag kan bij Toyota een Prius worden aangeschaft. Mitsubishi levert voor dat geld de Outlander Sport. De bestuurder van de Prius betaalt 384 Euro per jaar. De bezitter van de Outlander is jaarlijks 348 Euro kwijt.
Categorie:
Tag(s):