woensdag, 20. februari 2008 - 10:54

Schoolbranden Meppel opgelost

Meppel

De politie heeft de brandstichtingen in vijf schoolgebouwen in Meppel opgelost, inmiddels zijn vijf verdachten aangehouden. Ze hebben hun aandeel bij de verschillende branden bekend. Geldnood en baldadigheid/vandalisme waren de drijfveren.

In december 2007 en januari 2008 brandden in Meppel vier schoolgebouwen af. Daarnaast kon een brand in een vijfde schoolgebouw nog net op tijd worden geblust. Ook in december gingen op een woonwagenlocatie in Meppel drie woonwagens in vlammen op. Bij alle branden was sprake van brandstichting. Al snel was duidelijk dat bij de branden meer personen betrokken waren. De totale schade loopt in de honderdduizenden euro’s.

De branden waren voor de politie aanleiding een rechercheteam in het leven te roepen van uiteindelijk 18 politiemensen uit de regio Drenthe en de Noordelijke recherche eenheid (NRE).

Op 8 februari werden de eerste twee verdachten aangehouden. Op 13 februari volgden nog twee en op 18 februari is de vijfde verdachte aangehouden. De eerste vier verdachten zijn geleid voor de Rechter Commissaris. Bij drie van hen is de voorlopige hechtenis verlengd (bewaring). De vierde verdachte is door de Rechter Commissaris onder voorwaarden in vrijheid gesteld (geschorste bewaring). De vijfde verdachte zit nog vast op het politiebureau.

De verdachten zijn 17 jaar en afkomstig uit Meppel. Ze vormen een vriendengroep. Van de drie verdachten die nog in bewaring zitten heeft één bekend bij alle vijf branden betrokken te zijn geweest. De beide anderen bij drie branden. De verdachte waarvan de bewaring is geschorst heeft bekend bij één brand betrokken te zijn geweest. De vijfde verdachte wordt nog over zijn precieze aandeel verhoord. Alle verdachten ontkennen betrokken te zijn geweest bij de brand in de woonwagens. Uit het politieonderzoek is dit ook niet gebleken.

De verdachten verklaarden te hebben gehandeld uit geldnood en uit een vorm van baldadigheid/vandalisme. In twee gevallen werd eerst ingebroken. Daarna werd brand gesticht.
Provincie:
Tag(s):