vrijdag, 29. februari 2008 - 8:48

Schrikkeldag kost gezin 15 euro

Groningen

Eens in de vier jaar bestaat de kalender uit 366 dagen ipv 365. Voor diegene die op 29 februari geboren zijn is het dan ‘echt ‘ hun verjaardag. Sinds 1582 heeft men een schrikkeljaar ingesteld om de extra tijd die de aarde nodig heeft om een baan om de zon te trekken te compenseren.

Veel mensen die in loondienst zijn werken op een schrikkeldag een dagje gratis voor de baas. Freelancers hebben op 29 februari meer geluk. Zij kunnen een dag extra hun uren declareren. Een schrikkeldag kost de meeste mensen niet alleen geld, er zijn aan zo’n dag ook wat voordelen. Het Nibud heeft deze op een rijtje gezet.

Zo levert een abonnement op een krant een gratis exemplaar op. Voor de sportschool betaalt men voor 365 dagen en 29 februari is hierdoor dus gratis. Ook het wonen is in een schrikkel jaar goedkoper. Verzekeringen en belastingen zijn allemaal gebaseerd op 365 dagen, dus tel uit uw winst.

Er kleven natuurlijk niet alleen voordelen aan. Zo moet men dus ook voor een dag extra boodschappen doen en is het energieverbruik in een schrikkeljaar hogen dan in een normaal jaar. Dit omdat de kachel een dag extra brandt e.d.

Het Nibud komt tot de conclusie dat een gezin met twee kinderen er in een schrikkeljaar ongeveer 15 euro bij inschiet. Een alleenstaande zal het in een schrikkeljaar met 3 euro minder moeten doen.
Provincie:
Tag(s):