woensdag, 9. april 2008 - 17:06

Schutter schietpartij café Everyday hoort 15 jaar cel eisen

Utrecht

De schutter die in november 2007 een man buiten een cafe in Utrechtse wijk Lombok neerschoot heeft woensdag 9 april een onvoorwaardelijke gevangenisstraf horen eisen door de officier van justitie van 15 jaar.

Dat niet duidelijk is geworden wat de schutter ertoe heeft gebracht om in de nacht van 3 op 4 november 2007 een 29-jarige man voor café Everyday neer te schieten, zal schrijnend zijn voor nabestaanden.

Op de zitting vandaag beriep de 35-jarige verdachte zich op zijn zwijgrecht en ook aan het voorafgaande onderzoek heeft hij geen medewerking verleend. De reden hiervoor zijn de verschillende geruchten die de ronde deden na het schietincident, aldus de verdediging.

Het motief achter de schietpartij mag dan een vraag blijven, voor de officier van justitie staat als een paal boven water dat er sprake is van moord. Weliswaar geven de camerabeelden niet meer dan een grove schets van het gebeuren. Maar uit getuigenverklaringen komt naar voren dat er eerder die avond een ruzie was tussen de verdachte en een Marokkaanse man in het café.

Later kwam deze man terug met enkele anderen die eerst in het café rondkeken. Daarna werd gewenkt naar de 29-jarige – eveneens Marokkaanse - man die net buiten het café werd neergeschoten, waarna de schutter er snel vandoor ging in een auto die met draaiende motor op hem stond te wachten.

Euthenasie
De verdediging vindt dat er slechts sprake is van een poging moord dan wel doodslag. De gewonde man raakte in coma maar de verwondingen en bijkomende complicaties waren zo ernstig dat medische behandeling herstel niet meer mogelijk maakte.

In overleg met de familie is besloten tot staking van de behandeling, waarna de man 4 december overleed. Volgens de verdediging is de man overleden door het stopzetten van de beademing en is geen verband met het schietincident.

Doodsoorzaak
Volgens de officier van justitie, die zich hierbij baseert op de medische rapporten, is de doodsoorzaak ‘het penetrerend letsel’, toegebracht op 3 november, zodat er wel degelijk een verband is tussen het schieten en het overlijden.

De rechtbank doet uitspraak op 23 april.
Provincie:
Tag(s):