dinsdag, 1. juli 2008 - 14:16

Segway mag de weg op

Amsterdam

Vanaf dinsdag 1 juli is de tweewielige Segway toegestaan op straat. Het gebruik van het elektrisch aangedreven voertuig in het dagelijks verkeer is gebonden aan regels. Dit heeft het ministerie van Verkeer en Watertstaat dinsdag bekendgemaakt.

Bestuurder 16 jaar oud
Bestuurders moeten minstens 16 jaar oud zijn en hoeven geen helm te dragen of rijbewijs te hebben. Reflectoren zijn wel verplicht, net als een verzekering en een kenteken.

Verlichting
Bij gebruik in de avonduren moet de tweewieler beschikken over verlichting. Bestuurders van de Segway moeten zich in het verkeer hetzelfde gedragen als bestuurders van snorfietsen. Dit betekent onder meer dat mobiel bellen en naast elkaar rijden niet is toegestaan.

Maximumsnelheid 25 km/h
De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur. De Segway hoort op het fietspad, maar mag op de weg als een fietspad ontbreekt. Een uitzondering op deze regels geldt voor gehandicapten. Zij mogen de Segway ook gebruiken op de stoep. De maximumsnelheid bedraagt dan 6 kilometer per uur.

Kenteken via RDW
Het proces van de kentekenverstrekking wordt in juli door de Rijksdienst
voor het Wegverkeer (RDW) in gang gezet. Eigenaren van de Segway zullen hierover een brief ontvangen van de RDW.

Gedoogregeling rijden zonder kenteken
De gedoogregeling met betrekking tot het verplicht kentekengebruik is maandag 30 juni in de Staatscourant op pagina 14 gepubliceerd. Hierin staat dat tot het moment waarop een kenteken verkrijgbaar is, het rijden zonder kenteken wordt gedoogd.
Provincie:
Tag(s):