maandag, 23. juni 2008 - 22:03

Sensor die graankwaliteit verbetert

Leuven

Leuvense bio-ingenieur ontwerpt sensor die graankwaliteit gevoelig verbetert. Graan is en blijft de belangrijkste voedingsbron van de mens. De kwaliteit ervan is dus letterlijk van levensbelang.

De Leuvense bio-ingenieur Carmen Wallays heeft een sensor ontworpen die de zuiverheid van graan tijdens het dorsen opmeet. Op die manier wordt de kwaliteit van het oogstproces gevoelig verbeterd.

De sensor, die op een maaidorser gemonteerd wordt, analyseert het graan online. Die analyse gebeurt tijdens het maaien zelf. Zo detecteert de sensor niet alleen onzuiverheden, maar ook gebroken korrels die de kwaliteit van het graan bedreigen. Aan de hand van de informatie die de sensor verzamelt, kan de maaidorser preciezer worden afgesteld. Resultaat: zuiver graan bij maximale oogstcapaciteit.

Het is voor de eerste keer dat een sensor wordt ingezet om gebroken korrels en onzuiverheden tijdens de graanoogst op te sporen. Het apparaat maakt gebruik van multispectrale beeldverwerking. Tijdens het dorsen worden er beelden genomen bij specifieke belichtingen. .Daardoor ontstaan er grote contrasten tussen het graan en de onzuiverheden die gemaaid worden. Op basis van die informatie kunnen de reinigingsparameters van de machine aangepast worden. Dat garandeert een hogere graanzuiverheid zonder dat er aan oogstcapaciteit wordt ingeboet.

Het onderzoek heeft ondertussen geleid tot een concrete ontwikkeling. Landbouwmachinebouwer Case New Holland (CNH) brengt de sensor op de markt onder de naam “GrainCam™�. De sensor werd ook bekroond met een gouden medaille op de toonaangevende Europese landbouwbeurs Agritechnica ’07 in Hannover.

Dankzij de toepassing kunnen nu alle kwaliteitscriteria van graan nauwgezet in de gaten worden gehouden. Eerder werden er al applicaties ontwikkeld die het proteïnegehalte en vochtgehalte meten, twee andere belangrijke parameters van de graankwaliteit.
Categorie:
Tag(s):