donderdag, 5. juni 2008 - 14:09

Skimmers actief in regio IJsselland

Ommen

Begin juni kreeg de politie IJsselland meldingen van skimmen bij de kaartjesautomaten bij stations in Ommen en Dalfsen. Mogelijk dat er meer gedupeerden zijn. De gegevens van een aantal bankpassen van nietsvermoedende reizigers werden gekopieerd tijdens de pinbetaling van vervoersbewijzen.

Bent u slachtoffer geworden van skimmingpraktijken?

• Meld bij uw bank dat u (mogelijk) slachtoffer bent geworden van skimming en laat uw bankpas(sen) blokkeren.

• U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Van bankpassenfraude doen de banken centraal aangifte. De banken vergoeden in de meeste gevallen de schade van het skimmen.


Met skimmen of skimming wordt het onrechtmatig kopiëren en/of bemachtigen van pinpasgegevens bedoeld. Het skimmen bestaat uit het kopiëren van de magneetstrip die op de achterzijde van uw bankpas zit.

Banken hebben onlangs weer maatregelen genomen door onder andere de pasmond van de automaten aan te passen en te beveiligen. Het dievengilde blijft echter creatief dus controleer altijd of de pasmond overeenkomt met de afbeelding op de automaat. Scherm ook altijd de hand af waarmee u de pincode intoetst. Hiermee voorkomt u dat iemand met of zonder camera de pincode af kan kijken.

Bij een aantal grote winkelbedrijven en bouwmarkten heeft zich in 2007 een nieuwe manier van skimmen voorgedaan. Hierbij wordt in een onbewaakt ogenblik of tijdens een inbraak een betaalautomaat van het bedrijf omgewisseld of een chip ingebouwd waarmee zowel de pincode als de gegevens van de bankpas worden vastgelegd. Na een bepaalde tijd wordt de chip verwijderd of het apparaat weer ingewisseld waarna de criminelen hun slag kunnen slaan. De banken en de bedrijven hebben inmiddels maatregelen genomen om deze manier van skimmen tegen te gaan.Tips

• Let goed op bij het pinnen van geld uit een geldautomaat. Zit het mondje goed vast?

• Probeer zo veel mogelijk binnen (in gebouwen) te pinnen.

• Ziet u een afwijking aan het toetsenbord, waarschuw dan zo spoedig mogelijk het bankpersoneel.

• Zorg dat niemand uw pincode kan afkijken. Scherm de hand af waarmee u de pincode intoetst met uw andere hand.

• Laat u door andere mensen niet afleiden tijdens het pinnen.
Provincie:
Tag(s):