woensdag, 13. februari 2008 - 10:38

Slager en bakker op de hoek moeten terug....

Amsterdam

Het aantal versspeciaalzaken (slagers, bakkers, groenteboeren, poeliers en kaas- en delicatessenwinkels) neemt af. Dit wordt in belangrijke mate veroorzaakt door gedwongen sluitingen ten gevolge van herontwikkeling van winkelgebieden èn door onvoldoende vestigingsmogelijkheden in nieuwe winkelgebieden. Hierdoor verdwijnen de ooit aantrekkelijke, want gevarieerde, winkelgebieden en ligt het accent steeds meer op winkelcentra met steeds dezelfde winkelketens.

Oorzaak is de vaak grote ambitie van gemeenten en projectontwikkelaars om maar nieuwe winkelgebieden te blijven ontwikkelen of uit te breiden. De nieuwe winkels worden voor hoge prijzen verhuurd waardoor de kleinere ondernemer buiten de boot valt of alleen maar op een onaantrekkelijke plek in het winkelcentrum iets kan huren. Bovendien worden winkelgebieden soms zo dicht bij elkaar ontwikkeld dat de winkels in twee winkelcentra elkaar letterlijk kapot concurreren.

Dit is te voorkomen als gemeenten lokale detailhandelsnota's vaststellen waarin een evenwichtige spreiding van winkelgebieden op lokaal niveau wordt vastgelegd en waarin uitgangspunten voor de branchering worden vastgesteld.

Daarnaast moet door de verhuurders iets aan de huurprijs worden gedaan want kleine winkeliers zijn nu eenmaal niet in staat dezelfde vierkante meterprijs te betalen als grote ketens.

Jonge vakmensen die zelf een bedrijf willen starten, krijgen van de brancheorganisaties begeleiding op alle elementen van de bedrijfsvoering, maar deze groep wordt ook gefaciliteerd door afspraken te maken met banken over soepelere financierings-mogelijkheden. De Rabobank doet dat bijvoorbeeld in sommige delen van Nederland al en andere banken moeten dit goede voorbeeld volgen.

De versspeciaalzaak heet niet voor niets zo. Hier kan men terecht voor producten die de supermarkt niet heeft: een uitermate gevarieerd en onderscheidend assortiment. Bovendien opgeleid en deskundig personeel, persoonlijke bediening en advies op maat. De kwaliteit is hoog, de producten zijn vers en ambachtelijk gemaakt en er is veel aandacht voor gemak, luxe en eenpersoonsverpakkingen. .
Categorie:
Tag(s):