zaterdag, 6. december 2008 - 22:31

Slecht Roda JC verslaat erbarmelijk Vitesse

(Elfvoetbal) Voor de derde keer dit seizoen is het Roda JC gelukt een wedstrijd in de Eredivisie winnend af te sluiten. Het team van trainer Harm van Veldhoven was op eigen veld met 3-0 te sterk voor Vitesse. De thuisploeg speelde - met name in de eerste helft - slecht, maar pakte dankzij een geniale actie, een doelpunt van Anouar Hadouir en een dramatische breedtepass van Sébastien Sansoni toch drie punten tegen een erbarmelijk voetballend Vitesse.

Dieptepasses naar Niemandsland, schoten naar Verweggistan en een terugspeelbal die zo slecht was dat zelfs de linksback van de nationale ploeg van Vanuatu dat niet had kúnnen bedenken. De Arnhemmers speelden dramatisch in Kerkrade en toonde daar nog maar eens aan dat de ranglijst van de Eredivisie niet liegt: Vitesse is zowel op papier als op het veld een échte degradatiekandidaat. Roda JC is dat op dit moment ook, maar die ploeg kon handig profiteren van het prutswerk dat de bezoekers afleverden en het puntentotaal zo naar dertien tillen.

De invalbeurt van Sansoni was tekenend voor de huidige situatie bij Vitesse. De Franse verdediger werd door zijn trainer Hans Westerhof na de rust ingebracht als vervanger van routinier Alfred Schreuder, om vervolgens met een schandalig slechte terugspeelbal de wedstrijd te beslissen. In het voordeel van Roda JC welteverstaan. De Fransman leverde de bal zomaar in bij Jeanvion Yulu-Matondo, die ondanks matig dribbelwerk zag dat de bal belandde voor de voeten van zijn ploegmaat Willem Janssen, die er 2-0 van maakte. Nog geen vijf minuten later liet de inmiddels geblesseerd geraakte centrale verdediger uit Frankrijk zich zomaar voorbij lopen door Hadouir. De Marokkaan kon de bal bekeken in het door Piet Velthuizen bewaakte doel schuiven en daarmee een einde maken aan alle Arnhemse illusies: 3-0. Na in totaal elf minuten te hebben meegedaan, liet Sansoni zich alweer vervangen. Civard Sprockel mocht als slot op de deur gaan fungeren van coach Westerhof.

In de eerste helft was al duidelijk dat Vitesse een baaldag had. De Gelderlanders slaagden er geen enkele keer in een fatsoenlijke kans te creëeren, ondanks het feit dat ook Roda JC niet indrukwekkend speelde. Een geniale ingeving van Hadouir was voldoende om de thuisploeg een voorsprong te bezorgen. De dribbelaar speelde in zijn eentje de Arnhemse verdediging zoek en rondde knap af. Vlak voordat de bal de lijn passeerde, gaf Yulu-Matondo het speeltuig nog een zetje. De goal was de verdienste van Hadouir, maar kwam op naam van de Belgische spits, die één keer eerder dit seizoen het net wist te vinden.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, zag Vitesse in de 73ste minuut ook nog middenvelder Rogier Molhoek - net terug van een blessure - met rugklachten afhaken. Aangezien Westerhof op dat moment al drie wissels had toegepast, moesten de Arnhemmers het duel uitspelen met een tiental.

Roda JC is dankzij de overwinning op de Arnhemmers opgeklommen naar de veertiende plaats van de ranglijst. Op diezelfde lijst vindt Vitesse zichzelf terug op plek vijftien. De Gelderlanders kunnen dit weekend nog worden ingehaald door ADO Den Haag en De Graafschap, mits die ploegen hun uitwedstrijden tegen respectievelijk NAC Breda en Feyenoord winnend afsluiten.
Categorie:
Tag(s):