maandag, 19. mei 2008 - 14:08

Slechts 1 illegale Chinees in Friesland

Bij een controle van Chinese restaurants in de drie noordelijke provincies zondagmiddag zijn relatief weinig illegalen aangetroffen. Bij de 70 gecontroleerde eetgelegenheden bleken acht personen van Chinese komaf aanwezig die illegaal in Nederland verblijven. De actie werd gehouden door de Vreemdelingenpolitie in samenwerking met de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Koninklijke Marechaussee.

De meeste aangetroffen illegalen waren in de keuken van de restaurants aan het werk. Zij werden aangetroffen in Groningen, Warffum, Borger, Schoonoord en in Drachten. In Warffum probeerden twee illegalen via het dak te vluchten. Zij konden worden aangehouden. Door de Arbeidsinspectie werden op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen aan de Chinese restaurants voor zo’n 100.000 euro aan boetes uitgedeeld vanwege de inzet van illegalen of omdat zij landgenoten zonder werkvergunning aan het werk hadden.

Met de controle werd een tweeledig doel nagestreefd: de opsporing van illegalen en het tegengaan van uitbuiting van goedkope arbeidskrachten. De politie is tevreden over het resultaat. Bij de eerste gezamenlijke actie, twee jaar terug, was het aantal aangetroffen illegale Chinezen vele malen groter. Alleen al in de provincie Groningen werden destijds 20 illegale Chinezen aangehouden.

De vreemdelingenpolitie gaat er zonder meer vanuit, dat de regelmatige tussentijdse controles tot het resultaat van zondag hebben bijgedragen. De reacties van de meeste restauranthouders waren bovendien overwegend positief. Van de acht aangehouden Chinezen zijn er zeven in vreemdelingenbewaring gesteld in afwachting van de uitzettingsprocedure. De leeftijd van hen varieert van 19 tot en met 44 jaar. Een van de arrestanten bleek enige tijd terug asiel te hebben aangevraagd bij het Aanmeldcentrum in Ter Apel, maar was daar weer vertrokken.
Provincie:
Tag(s):