woensdag, 23. januari 2008 - 19:13

Slechts twee procent beleggers heeft portefeuille verkocht

Amsterdam

Vier op de vijf beleggers (80%) hebben de afgelopen maand geen veranderingen in hun effectenportefeuille aangebracht. Dit onderstreept de beurswijsheid 'als men geschoren wordt dan moet men stilzitten'. Tegelijkertijd denkt 57 procent van de Nederlanders (beleggers en niet-beleggers) dat Nederland afstevent op een recessie. Dit blijkt woensdag uit onderzoek van TNS NIPO.

De onrust op de beurzen heeft wellicht minder zware effecten op beleggers dan menigeen denkt. Natuurlijk, de waarde van effectenportefeuilles is in veel gevallen sterk afgenomen. Het is evenwel niet zo dat Nederlandse particuliere beleggers massaal hun effecten op de markt dumpen. Het lijkt erop dat zij rustig afwachten wat er komen gaat. Dit toont eens te meer aan dat de gemiddelde particuliere belegger zich bewust is van de risico's en niet snel de handdoek in de ring gooit.

Een op de vijf beleggers (20%) heeft deze maand echter wel de portefeuille aangepast. Ook hierbij zien we dat deze categorie niet alleen uit verkopers bestaat:

- 66 procent (en dus 15% van alle beleggers) heeft beleggingen verkocht en het geld op de bank gezet;
- 4 procent (nauwelijks 1% van alle beleggers) heeft effecten ingeruild voor obligaties;
- 63 procent (en dus 13% van alle beleggers) heeft juist (ook) bijgekocht.
Hoewel de verkoopvolumes groter zijn dan de koopvolumes, is het duidelijk dat men ook kansen ruikt in deze turbulente markt.

Het is niet verbazingwekkend dat men op de hoogte is van het feit dat de pensioenfondsen ook beleggingen aanhouden. Immers, enkele pensioenfondsen hebben sinds enige tijd de index hersteld. Van de Nederlanders maakt 44 procent zich zorgen over de gevolgen voor het pensioen (32% van de beleggers, 47% van de niet-beleggers). De grote pensioenfondsen zullen derhalve ook aan hun pensioendeelnemers en aan 'slapers' moeten communiceren wat de gevolgen zullen zijn voor het pensioeninkomen, en ze zullen moeten benadrukken dat zij beleggen voor de lange termijn en veel posities hebben afgedekt.
Categorie:
Tag(s):