donderdag, 9. oktober 2008 - 1:24

Sluis de groenste stad van Nederland 2008

Sluis

Woensdagmiddag mochten burgemeester Jaap Sala en wethouder Maria le Roy in Uden de eerste prijs in de nationale groencompetitie Entente Florale in ontvangst nemen van minister Gerda Verburg. Het college is trots op de titel en feliciteert de inwoners en ondernemers van Sluis met deze bijzondere prijs.

Sluis kreeg de prijs omdat het groenbeleid is geënt op de historische en geografische eigenheid van het gebied. Het ambitieniveau is hoog, de benadering integraal met als speerpunt recreatie. Voldoende groen van hoge kwaliteit is daarvoor essentieel zonder het belang van het groen voor de eigen bevolking uit het oog te verliezen. De jury is verder van mening dat de gemeente in het kader van het Nationaal Landschap een aanwijsbare rol speelt in de regionale zorg voor natuur en landschap.

Wethouder Maria le Roy: “Sluis is een prachtig stadje met een grote aantrekkingskracht op toeristen en dagjesmensen. De “groene kant� is wellicht wat minder bekend. Deze prijs is een goede manier om te laten zien dat Sluis een heerlijke plek is om te wonen, vakantie te vieren of te bezoeken, met volop mogelijkheden voor ontspanning en actief genieten in een bijzondere, groene omgeving. We gaan meteen aan de slag met een plan om de titel te benutten voor een extra impuls aan de promotie van Sluis. Op het gebied van groenbeheer hebben we gemerkt dat alleen al de deelname aan de Entente Florale de integrale aanpak en samenwerking met andere partijen heeft versterkt.

Het juryrapport geeft handvatten om het groenbeleid verder te verfijnen. Ik ben trots op de wijze waarop we samen met ondernemers, inwoners, natuurbeschermers en -liefhebbers de deelname aan de Entente Florale hebben voorbereid. Iedereen die heeft meegewerkt verdient een groot compliment. We zullen, terug in Sluis, zeker een moment prikken om samen het glas te heffen op onze groenste stad.�

De Entente Florale is een nationale groencompetitie waarin een goede leefomgeving centraal staat. Groen is daarbij een belangrijk aspect. De jury (Vaste Keuringscommissie (VKC)) heeft tijdens het jurybezoek de stad bezichtigd en daarnaast ook gelet op het groenbeleid van de gemeente, de samenhang met andere beleidsterreinen en ontwikkelingen in de omgeving en interessante initiatieven van overheid en/of inwoners. Bekende buitenlandse tegenhangers van de Entente Florale zijn Villes et Villages Fleuri in Frankrijk en Britain in Blooms van het Verenigd Koninkrijk. Als winnaar van de nationale titel moet Sluis volgend jaar de Nederlandse eer verdedigen in de strijd om de titel Groenste stad van Europa.

Het dorp Sevenum is tweede geworden, Bolsward derde en Sassenheim vierde. Arnhem heeft gewonnen in de categorie grote steden.
Provincie:
Tag(s):