maandag, 10. november 2008 - 11:23

Sluitings-ceremonie vliegbasis Soesterberg

Soesterberg

Vliegbasis Soesterberg, de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland, sluit op 31 december 2008 na 95 jaar haar poorten. Met een militaire ceremonie komt er woensdag 12 november een einde aan de status van militaire vliegbasis.

Tijdens de sluitingsceremonie geeft de commandant vliegbasis Soesterberg, kolonel Frank Gerards, het commando over de vliegbasis terug aan de Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK), luitenant-generaal Jac Jansen. De C-LSK draagt vervolgens de terreinen over aan de Commandant van het Commando Dienstencentrum. Deze is verantwoordelijk voor een deel van de vliegbasis wat defensieterrein blijft.

Als afsluiting van de ceremonie vindt een fly-by plaats door Alouette ΙΙΙ-, Chinook-, Cougar- en Apache- helikopters van vliegbasis Gilze-Rijen, een Fokker 50 en een C-130 Hercules van vliegbasis Eindhoven, PC-7 lesvliegtuigen van vliegbasis Woensdrecht en F-16’s van vliegbasis Leeuwarden. Een aantal van deze toestellen komt dinsdag 11 november al aan op de vliegbasis.

´s Ochtends krijgen oud-medewerkers van de vliegbasis de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en afscheid te nemen van de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland. Gedurende de dag kunnen de gasten een bezoek brengen aan de static-show, waar verschillende vliegtuigtypes en helikopters staan opgesteld, waaronder een Beaver, Harvard, Piper Cub, Auster, Hunter, Dakota, Catalina, Slingsby, Fouga Magister, F-15 (USA), F-16, F-50, Cougar-, Chinook-, Apache- en Alouette helikopters.

Vliegbasis Soesterberg is de oudste vliegbasis van Nederland. Op 1 juli 1913 werd de Luchtvaart Afdeling opgericht, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. Naast de Koninklijke Luchtmacht heeft ook de luchtmacht van de Verenigde Staten 40 jaar vanaf de vliegbasis geopereerd. In het kader van bezuinigingsmaatregelen is in 2003 besloten om vliegbasis Soesterberg te sluiten.
Provincie:
Tag(s):