vrijdag, 4. april 2008 - 9:45

Snelheid deel A73 omhoog naar 120 km/u

Roermond

De maximum snelheid op een deel van de A73-Zuid is vanaf vandaag verhoogd tot 120 km/u. Het gaat om het stuk tussen knooppunt het Vonderen in Echt tot vlak voor de Roertunnel bij Roermond.

Testen tonen aan dat de stroefheid voldoende is om met een hogere snelheid over het nieuwe asfalt te rijden, zo laat Rijkswaterstaat weten. Op het noordelijke gedeelte van de A73 vanaf de verdiepte ligging in Tegelen tot vlak voor de tunnel Swalmen worden nog de laatste testen uitgevoerd. Rijkswaterstaat verwacht ook hier binnen afzienbare tijd de maximumsnelheid van 120 km/uur in te kunnen stellen. De snelheid in en tussen de tunnels blijft 70 km/uur vanwege de afgesproken veiligheidsmaatregelen gedurende de beperkte openstelling.

De A-73 Zuid is uniek in zijn soort in Limburg omdat over de gehele 42 kilometer tweelaags Zeer Open Asfalt Beton, 2-ZOAB, is aangelegd. Behalve de geluidsarme en waterafvoerende eigenschap heeft dit asfalt ook de eigenschap dat het na aanbrengen minder stroef is. Dit komt door het bitumenlaagje bovenop het asfalt waardoor de remweg langer is. Vanwege de veiligheid geldt er daarom een snelheidsbeperking. Het berijden van de weg veroorzaakt slijtage van het bitumenlaagje waardoor de weg stroever wordt en de snelheidsbeperking op den duur niet meer nodig is. Tevens bepaald de ruwheid van de toegepaste steen in het asfalt de stroefheid. De tijd dat een snelheidsbeperking nodig is, hangt samen met de verkeersintensiteit. Hoe meer auto’s er overheen rijden, hoe sneller een weg voldoende stroef is gereden.

De tunnel in Swalmen
zal in de nacht van vrijdag 4 april op zaterdag 5 april gesloten zijn voor het verkeer wegens werkzaamheden. De tunnel gaat in beide richtingen op slot tussen 22.00 uur en 4.00 uur.

Rijkswaterstaat voert dan werkzaamheden uit aan het watermistsysteem. Omleidingen worden ter plaatse met informatieborden aangegeven. In het weekend van 5 en 6 april en 12 en 13 april zijn beide tunnels open.
Provincie:
Tag(s):