donderdag, 28. augustus 2008 - 21:34

Sokolov, Smeets, Adly en Sebag in Essent-vierkamp Hoogeveen

Hoogeveen

Nederlands sterkste schaker Ivan Sokolov, jeugdwereldkampioen Ahmed Adly (Egypte), de nummer zeven van de wereldranglijst bij de vrouwen Marie Sebag (Frankrijk) en regerend Nederlands kampioen Jan Smeets zijn de vier deelnemers aan de traditionele Essent-vierkamp in Hoogeveen. Op papier is Ivan Sokolov, winnaar van de Essent-vierkamp in 2004, de topfavoriet, maar de jonge Nederlandse kampioen Jan Smeets (23) liet Sokolov recentelijk achter zich tijdens het sterk bezette Staunton-toernooi in Londen.

De organisatie van de Essent-vierkamp had dit jaar te kampen met een sterke internationale concurrentie. Gelijktijdig met de Essent-vierkamp vinden ook de Mindgames plaats, de finale van de European Club Cup en de WK-tweekamp Anand-Kramnik.

“Helaas konden wij onze data niet meer veranderen, want deze liggen al vroegtijdig vast�, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “We zijn daarom blij dat we in ieder geval een waardig deelnemersveld hebben, met routine (Sokolov) en aanstormend talent (Adly, Sebag en Smeets). We vertrouwen op meer respect voor onze data in de toekomst, want na twaalf achtereenvolgende toptoernooien in Hoogeveen staat het Essent Schaaktoernooi toch ook bij de Fidé in de agenda.�

Tijdens de Essent-vierkamp zal ook aandacht worden geschonken aan de WK-tweekamp in Bonn. Op welke wijze dat zal gebeuren, is nu nog niet bekend. Tevens zal de organisatie trachten om enkele deelnemers van de Nederlandse Olympiadeploeg naar het Essent Open te halen. De Schaakolympiade vindt in november plaats in Dresden.

De data van het 12e Essent Schaaktoernooi zijn van vrijdag 17 tot en met zaterdag 25 oktober 2008. Gespeeld wordt in het compleet gerenoveerde Raadhuis van de gemeente Hoogeveen. Naast de vierkamp zijn er ook een sterk open toernooi (met nu al de deelname van meer dan tien grootmeesters) en twee open amateurtoernooien. In totaal doen circa 250 schakers mee aan het Essent Schaaktoernooi. De populaire middaggroep van het amateurtoernooi zit nu al vol.

Abhijeet Gupta, die in augustus de jeugdwereldtitel in Turkije veroverde, is één van de deelnemers aan het open toernooi. Hij had zich, voordat hij Adly afloste als jeugdwereldkampioen, al opgegeven voor het open toernooi en heeft na het veroveren van zijn wereldtitel zijn deelname nogmaals bevestigd.
Provincie:
Tag(s):