donderdag, 13. maart 2008 - 11:53

Sonja Bakker opent Alkmaarse Kaasmarkt

Alkmaar

Sonja Bakker, voedingsdeskundige en schrijfster, is geboren en opgegroeid in de Kop van Noord-Holland. Van haar eerste boek “Bereik je ideale gewicht!� (2005), werden meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Ook haar online afslankprogramma en de daarna verschenen boeken zijn een groot succes.

Burgemeester Bruinooge is daarom extra blij dat deze succesvolle zakenvrouw de uitnodiging heeft aangenomen om het Alkmaarse kaasmarktseizoen 2008 te openen. Vorig jaar werd dit gedaan door Marco Borsato.

400 jaar Alkmaarse kaasvader en kunstproject de KAASmoeder
Dit jaar is het 400 jaar geleden dat door het gemeentebestuur een kaasvader werd ingesteld als baas van het Alkmaarse kaasdragersgilde. In 1608 werd Willem Claesz. Puytman aangesteld als eerste kaasvader ‘vader off opsiender over de kaesdragers’.

Vanwege het jubileum worden er dit jaar verschillende feestelijkheden georganiseerd rond de huidige kaasvader, Cees Koopman; als eerste het kunstproject de KAASmoeder. Na 400 jaar eenzaamheid krijgt de kaasvader eindelijk zijn KAASmoeder: een 3 meter hoge vrouw die volledig uit kaas bestaat. Door haar een hart te geven, wekt hij haar tot leven. Dit alles gebeurt op de klanken van een nieuw geschreven compositie, live gezongen door zes zangeressen.

Sonja Bakker zal worden uitgenodigd om samen met de kaasvader van de KAASmoeder te proeven. Daarna halen performers, in de rol van eigenzinnige kaasmeisjes, mensen uit het publiek die aan haar mogen ruiken en van haar mogen eten. De KAASmoeder is een ceremonie voor het hart en de ziel waarbij aan een oude traditie een nieuwe inhoud wordt gegeven.

De Alkmaarse kaasmarkt wordt dit jaar gehouden van 21 maart tot en met 5 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar. Het kaasmarktseizoen telt hiermee 25 kaasmarkten en begint twee weken eerder dan gebruikelijk, dit vanwege de ‘vroege’ Paas. Aanstaande vrijdag 21 maart wordt om 10.00 de eerste kaasmarkt door Sonja Bakker geopend.
Provincie:
Tag(s):