zondag, 5. oktober 2008 - 11:04

SP: 'Nationalisatie Fortis en ABN-Amro: 'Waarom vorige week niet?'

SP-Kamerlid Ewout Irrgang steunt het besluit van het kabinet om Fortis en ABN-Amro te nationaliseren. 'Nederland kan zich niet veroorloven om deze twee banken failliet te laten gaan, maar dat betekent niet dat ik niet een hoop vragen heb over dit besluit.'

'Bijvoorbeeld over het bedrag van 16,8 miljard, de vraag waarom dit vorige weekend al niet is gebeurd, en waarom dit niet vertrouwelijk met het Parlement is overlegd. Ik wil direct volgende week in een debat duidelijkheid over wat hier gebeurd is', aldus Irrgang.

Volgens minister Bos van Financiën en premier Balkenende was het noodzakelijk om beide banken te nationaliseren om het Nederlandse financiële systeem te redden. Tijdens de financiële beschouwingen afgelopen week had Irrgang minister Bos al gevraagd waarom er niet direct tot nationalisatie was over gegaan.

Irrgang: 'Nu het alsnog is gebeurd, heb ik wel een groot aantal vragen. Bijvoorbeeld of de prijs van 16,8 miljard die nu betaald is niet te hoog is. Als dat zo is, betalen alle Nederlandse burger als belastingbetaler teveel. Zij mogen niet opdraaien voor het graaigedrag en de onverantwoorde risico's die banken over de hele wereld namen'.
Categorie:
Tag(s):