dinsdag, 5. augustus 2008 - 16:50

SP vreest voor sluiting kleine ziekenhuizen

Groningen

SP-Kamerlid Henk van Gerven vreest dat veel waardevolle kleine ziekenhuizen de komende jaren hun deuren moeten sluiten als gevolg van de marktwerking en bezuinigingen in de ziekenhuiszorg. Dat zegt hij in reactie op het ‘Ziekenhuizen 2007’ van onderzoeksbureau SiRM.

Daaruit blijkt dat bijna 40 procent van de kleine ziekenhuizen, vooral in de Randstad, in de rode cijfers zit. Bij 90 procent is de winstgevendheid te laag voor een gezond ziekenhuis in een concurrerende omgeving.

'De marktwerking gekoppeld aan bezuinigingen door het kabinet pakken heel slecht uit voor de ziekenhuizen. En dat vormt een bedreiging voor zowel de kwaliteit als de bereikbaarheid', zegt Van Gerven. 'Want juist de kleine zeer waardevolle ziekenhuizen, die zo belangrijk zijn om de ziekenhuiszorg goed bereikbaar en laagdrempelig te houden, lopen gevaar. Ze dreigen te worden opgeslokt door grotere ziekenhuizen of komen in particuliere handen zoals het ziekenhuis in Weert en het Slotervaart in Amsterdam waar winstoogmerk het uiteindelijke doel is.'
Provincie:
Tag(s):