dinsdag, 15. januari 2008 - 19:18

SP wil actie gemeentebestuur tegen afschaffen bijstand voor jongeren

Groningen

Het kabinet wil 181 miljoen euro per jaar besparen door de bijstand voor jongeren tot 27 jaar te vervangen door een werkleerplicht. De Groningse SP-fractie verwacht dat het kabinetsplan tot grote problemen leidt. De fractie wil daarom dat het gemeentebestuur zich inspant om het voorstel van tafel te krijgen.

SP-raadslid Agnes Schlebusch: 'De SP wil ook dat jongeren werken of naar school gaan in plaats een uitkering ontvangen. Maar met de aanpak van Groningen@work bereikt de gemeente al dat jongeren alleen een uitkering krijgen als werk of school echt niet kunnen. Een extra maatregel is daarvoor niet nodig. Gevolg van het kabinetsvoorstel zal alleen zijn dat de jongeren die op de bijstand aangewezen zijn straks niets meer krijgen of een vervangende uitkering krijgen die veel lager is'.

De SP wil dat de gemeente Groningen samen met andere gemeenten stevig protesteert tegen het kabinetsplan, en daarbij aangeeft wat er wel zou moeten gebeuren. Schlebusch: 'Op dit moment bloeit de economie en zijn alleen de jongeren werkloos die door persoonlijke omstandigheden niet kunnen werken. Voor hen moet je wat anders opzetten dan een werkleerplicht en je moet van hun minimale inkomen afblijven. En ondertussen moet er een plan komen om te voorkomen dat de jeugdwerkloosheid weer de kop opsteekt als het economisch wat minder gaat. En dat bereik je niet als het uitgangspunt bij voorbaat is dat er 181 miljoen aan bezuinigingen binnengehaald moet worden.'
Provincie:
Tag(s):