vrijdag, 26. september 2008 - 9:09

SP wil ASO-bevel voor aanpak probleem-jongeren

Groningen

'De structurele overlast van jongeren in moeilijke buurten is het gevolg van falend toezicht en bescherming van buurten, van verwaarlozing van buurten en voorzieningen, van een falende integratie en segregatie, van hoge werkeloosheid, armoede en uitzichtloosheid, van tekortschietend onderwijs en tekortschietende opvoeding. Om het tij te keren zal op al die fronten de aanval moeten worden ingezet.' Dat betoogde Agnes Kant gisteravond in het Kamerdebat naar aanleiding van de problemen in de Goudse wijk Oosterwei.

De SP wil dat wangedrag voortaan ook kan worden bestreden via een ASO-bevel. Bij herhaald wangedrag kan dan een zwaardere straf worden opgelegd dan doorgaans voor die ene overtreding staat, bijvoorbeeld ondertoezichtstelling. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) zegde gisteravond toe dit voorstel serieus te onderzoeken.

In het ASO-bevel dat de SP voorstelt staat ASO voor Aanpak Structurele Overlast. Mensen die zich misdragen op een manier die strafrechtelijk moeilijk is aan te pakken (intimideren, schelden, spugen, herrie maken, treiteren) krijgen een ASO-bevel. Gaan ze nogmaals over de schreef, wordt behalve de reguliere boete een zwaardere maatregel opgelegd. Dat kan dan zijn: verplichte opvoedingsondersteuning, ondertoezichtstelling of strafrechtelijke vervolging.

'Er zijn in Nederland veel wijken zoals Oosterwei in Gouda,' zei Kant in het debat. 'Jongeren die andere bespugen, beroven of bedreigen verdienen straf. Overlast, wangedrag, intimidatie en vandalisme zijn een ernstig probleem voor bewoners, winkeliers en bus-chauffeurs. Dit moeten stoppen. Buurten en hun bewoners hebben recht op rust en veiligheid. Deze mensen mogen niet in de steek gelaten worden.'
Provincie:
Tag(s):