dinsdag, 26. februari 2008 - 17:41

SP wil diepgaand onderzoek naar Catshuisbrand

Den Haag

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil een diepgaand onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden rond de Catshuisbrand, en de rol van alle betrokkenen. Bij de brand kwam in mei 2004 een schilder om het leven, maar na bijna 4 jaar is er nog steeds geen duidelijkheid over de gebeurtenissen.

'De weduwe en haar dochters hebben recht op kennis van de feiten. Bovendien is de integriteit van de overheid in het geding. Dat moet het kabinet heel serieus nemen,' aldus Ulenbelt.

De Arbeidsinspectie concludeerde in haar onderzoek dat de Rijksgebouwendienst tevoren wist dat er thinner gebruikt zou worden bij het verwijderen van de waslaag van de vloeren van het Catshuis. Dat verklaarde een voormalige ambtenaar maandag bij de notaris, in het bijzijn van Ulenbelt. Het gebruik van grote hoeveelheden thinner leidde tot de explosie die het leven kostte aan schilder Aart de Lijster. Thinner mag niet zonder vergunning binnenshuis gebruikt worden.

Er is in dit geval nooit een vergunning afgegeven voor het gebruik van thinner, waarschijnlijk omdat de werkzaamheden onder grote tijdsdruk werden uitgevoerd. 'De regering heeft steeds gezegd dat de Arbeidsinspectie niet over gegronde aanwijzingen beschikte dat thinner werd gebruikt. Iemand spreekt hier dus niet de waarheid. Dit schreeuwt om een onafhankelijk onderzoek', zegt Ulenbelt.
Provincie:
Tag(s):