zondag, 14. december 2008 - 10:50

SP wil diepgaand onderzoek naar PX-10

Den Haag

SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe wil dat Defensie tot op de bodem uitzoekt welke oud-medewerkers met het levensgevaarlijke PX-10, een reinigingsmiddel voor wapens, hebben gewerkt. Sinds 1995 wordt dit middel niet meer gebruikt door Defensie, maar uit een stuk dat deze week openbaar is geworden blijkt dat Defensie al in 1980 op de hoogte was van de grote risico’s die aan het gebruik van dit middel kleven.

Poppe: 'Hoe kan het dat Defensiepersoneel jarenlang met levensgevaarlijk spul heeft moeten werken terwijl men de risico’s kende? Er moet snel een onderzoek komen. Er zijn mensen met ernstige gezondheidsklachten, die geen tijd hebben voor maandenlange procedures.

Uit een nota die deze week openbaar werd, blijkt dat de Inspecteur Geneeskundige Dienst van de Zeemacht het ministerie van Defensie in 1980 al gewezen heeft op de levensgevaarlijke risico’s van het reinigingsmiddel PX-10. De inspecteur stelt in de nota dat het niet verantwoord is geen voorzorgsmaatregelen te treffen en dat PX-10 niet meer gebruikt zou moeten worden.

Remi Poppes zegt hiervan geschrokken te zijn: 'In antwoord op mijn eerdere Kamervragen heeft de staatssecretaris van Defensie laten weten dat PX-10 sinds 1989 geen benzeen meer bevat, en dat het middel sinds 1995 niet meer is gebruikt. Maar als Defensie zijn personeel negen jaar met levensgevaarlijk spul heeft laten werken is dat schandalig. Deze nieuwe informatie werpt toch een heel ander licht op de kwestie.'

De SP heeft staatssecretaris De Vries (Defensie) nogmaals om opheldering gevraagd en opgeroepen snel en zorgvuldig actie te ondernemen naar de betrokkenen
Provincie:
Tag(s):