woensdag, 5. november 2008 - 16:45

SP wil gebiedsverbod voor overlastplegers

Groningen

Wie veroordeeld is voor een strafbaar feit waarmee ernstige overlast is veroorzaakt, moet een gebiedsverbod of hangverbod opgelegd krijgen. Rechters moeten vaker dergelijke voorwaarden opleggen om overlast structureel te stoppen. Dat heeft SP-Kamerlid Jan de Wit deze week voorgesteld bij de behandeling van de Justitiebegroting.

Tweede Kamerlid Jan de Wit bepleit een structurele aanpak om overlast tegen te gaan. 'Veroordeelde overlastgevers kunnen na hun straf vaak weer direct verder gaan met hetzelfde gedrag. Dat moet voorkomen worden door die mensen een gebiedsverbod geven, zoals ook gebeurt met stalkers.'

De rechter kan bij de veroordeling een beslissing op maat maken, gericht op de persoon, waarmee de overlast voor de buurt ook echt stopt. De SP denkt dat de maatregel ook veel politiecapaciteit kan schelen. De maatregel moet vooral gebruikt worden om drugsdealers en probleemjongeren aan te pakken, maar kan ook worden ingezet tegen pooiers. 'Voor de pooier die is veroordeeld voor mensenhandel kan je zelfs verder gaan: een algeheel gebiedsverbod voor buurten waar prostitutie plaatsvindt,' aldus De Wit.
Provincie:
Tag(s):