maandag, 8. december 2008 - 9:06

SP wil spoedwet voor fusietoets onderwijs

Den Haag

Er moet een spoedwet komen voor een fusietoets in het onderwijs. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk dinsdag voor bij de behandeling van de onderwijsbegroting. Van Dijk wil daarmee voorkomen dat het nog eens twee jaar duurt voor de geplande fusietoets er komt.

'Uit een inventarisatie van de SP blijkt dat er op dit moment 26 fusies gaande zijn in het onderwijs. Alleen met een spoedwet voorkomen we dat de fusietoets mosterd na de maaltijd is', aldus Van Dijk.

De SP'er noemt de geplande fusie van het College Rolduc in Kerkrade als voorbeeld. Ouders en leerlingen zijn woedend, want de fusie leidt ertoe dat de school wordt opgeheven. Leerlingen moeten vervolgens 6 kilometer verderop naar een leerfabriek in Landgraaf, het Eijkhagencollege. 'De regering heeft nu geen enkel middel om dit soort fusies tegen te houden. Met een spoedwet voor een fusietoets en een fusiestop tot die tijd, kunnen we verdere schaalvergroting voorkomen.' Dinsdag biedt het actiecomité van het College Rolduc een petitie aan de Tweede Kamer aan.

Zonder spoedwet vreest Van Dijk dat schoolbesturen nog snel voor die tijd kunnen fuseren. In september nam de Tweede Kamer een SP-motie aan voor een fusietoets en een fusiestop. Van Dijk: 'Het is goed dat de regering een fusietoets wil maken, maar tegelijk moeten de lopende fusies worden stopgezet, zoals ook in mijn motie staat. En met een spoedwet kunnen we binnen enkele maanden aan de slag met schaalverkleining.'
Provincie:
Tag(s):