donderdag, 17. januari 2008 - 16:21

SP wil verhoren kwetsbare verdachten op video

Den Haag

Politieverhoren van kwetsbare verdachten moeten voortaan altijd worden opgenomen op video. Dat zegt SP-Kamerlid Jan de Wit naar aanleiding van uitzendingen van Netwerk, waarin misstanden aan het licht worden gebracht rond het verhoor van zeer zieke, getraumatiseerde of anderszins kwetsbare verdachten.

In de Netwerk-uitzendingen van 9 en 16 januari was te zien hoe de politie het verhoor ter hand nam van een man die enkele zware beroertes had gehad. Hoewel de man overduidelijk grote moeite heeft met praten, zetten de agenten hun verhoor door. SP-Kamerlid De Wit is geschokt door de beelden. Hij wil van de minister van Justitie weten hoe politieverhoren van kwetsbare verdachten als verstandelijk gehandicapten, dementerende of getraumatiseerde mensen gewoonlijk in hun werk gaan. Ook wil hij duidelijkheid over wie bepaalt en adviseert of een verdachte sterk genoeg is verhoord te worden.

'Het is onbegrijpelijk dat er zo wordt doorgevraagd door agenten, terwijl duidelijk is dat de verdachte geen zinnig woord kan zeggen. Dat is niet alleen heel pijnlijk voor de verdachte, maar ook de verklaring die uiteindelijk op papier wordt gezet door de politie is waardeloos,' zegt De Wit. Het Kamerlid pleit ervoor verhoren van kwetsbare verdachten voortaan altijd op video op te nemen zodat rechters kennis kunnen nemen van de toestand van een verdachte en de waarde van zijn verklaring beter kunnen beoordelen.

Ook wil hij dat bij de verhoren van deze groep verdachten een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld een arts of een psycholoog, aanwezig is. Die moet dan beoordelen of een verdachte een verhoor aankan en in staat is de politie inderdaad informatie te verschaffen.
Provincie:
Tag(s):