woensdag, 6. februari 2008 - 16:27

Space Station heel even zichtbaar met blote oog

Noordwijk

Donderdag om 20:45 uur Nederlandse tijd, twee uur voor de lancering van de Space Shuttle Atlantis met aan boord het Europese ruimtelab Columbus, is zijn reisdoel, het internationale ruimtestation ISS, vanuit Nederland goed te zien. Dit meldt ESA woensdag.

Het internationale ruimtestation draait vierhonderd kilometer hoog in een baan rond de aarde en vliegt met een snelheid van bijna acht kilometer per seconde. Toch is het niet moeilijk om het ruimtestation te zien als je tenminste weet waar je moet kijken.

Lichtpuntje
Een klein, maar helder lichtpuntje verschijnt donderdagavond boven de west-zuidwestelijke horizon om 18:33 uur. Drie minuten later bereikt het ruimtestation zijn hoogste punt in de windrichting zuidzuidoost. De passage van het ISS eindigt om 18:38, als het station weer onder de horizon verdwijnt in het oosten.

Het ISS is aan het begin van de avond één van helderste objecten aan de nachtelijke hemel dankzij de enorme zonnepanelen die veel zonlicht reflecteren. Surf voor de exacte tijden van de ISS-passage vanaf elke locatie naar ISS - Vissible passes.
Categorie:
Tag(s):