donderdag, 26. juni 2008 - 22:47

Spanje laat Rusland opnieuw kansloos

(Elfvoetbal) Spanje heeft na een 3-0 overwinning op Rusland de finale van EURO 2008 bereikt. Het elftal van Luis Aragones liet een prima indruk achter tegen de ploeg van Guus Hiddink en gaf nauwelijks kansen weg. In de eerste helft waren de teams aan elkaar gewaagd, maar in de tweede helft waren de Spanjaarden oppermachtig.

De Russen maakten een machteloze en ongeïnspireerde indruk in de halve eindstrijd. Het ontbeerde het elftal van Hiddink aan creativiteit en geloof. Andrei Arshavin was tegen Zweden en Oranje de smaakmaker aan Russische zijde, maar de spits van Zenit St. Petersburg kreeg geen voet aan de grond tegen de stugge Spanjaarden. Door de uitschakeling zijn de twee Europese landen die gedeeltelijk in Azië liggen, Rusland en Turkije, in de halve finale gestrand.

'La Selección' nam na een rustige beginfase de wedstrijd in handen. Het team kwam door rustig te blijven en de bal goed rond te spelen steeds dichterbij het Russische doel. Na zes minuten spelen kreeg Fernando Torres de eerste kans van de wedstrijd. De spits van Liverpool werd na een uitstekende steekbal van David Villa gevonden, maar het schot van de aanvaller werd gered door Igor Akinfeev.

Enkele minuten later was Villa zelf dichtbij een treffer. De spits van Valencia speelde zich uitstekend vrij en schoot hard en geplaatst, maar de Russische sluitpost wist de inzet van de aanvaller uit het doel te boksen.

De Russen stelden daar weinig tegenover. Alleen Roman Pavluchenko ontrok zich bij vlagen aan het matige spel van zijn team. In de 16de minuut knalde de aanvaller van Spartak Moskou een vrije trap over het Spaanse doel en een kwartier later was de spits dichtbij de openingstreffer, maar Iker Casillas bracht met een handje redding op de prachtige inzet.

Spanje verloor halverwege de eerste helft grip op het duel en de Russen beten meer van zich af. Aragones greep in en liet zijn ploeg halverwege de eerste helft anders voetballen, omdat zijn spits Villa met een enkelblessure naar de kant moest. De oefenmeester bracht met Cesc Fabregas een extra middenvelder in de ploeg. De tactische zet van de bondscoach bleek een goede, want zijn elftal nam de wedstrijd, na de wissel, weer onder controle. De prima spelende Sergio Ramos kreeg vlak na de omzetting nog een kans, maar de rechtachter kon zijn schot niet kaderen.

Na de rust hadden de Spanjaarden geen kind aan de Russen. Vijf minuten na de hervatting brak Xavi de wedstrijd open, door een mislukt schot van Andrés Iniesta tegen de touwen te schieten.

Hiddink probeerde met wissels het duel te doen kantelen, maar ook de verse krachten konden Rusland niet naar betere prestaties brengen. De ploeg bleef zoekende en kon de Spaanse muur niet slechten.

De voor Torres ingevallen Guïza bracht zijn ploeg een kwartier voor tijd in veilige haven. De spits schoot prima raak, na magistraal voorbereidend werk van Fabregas. David Silva zorgde voor de slagroom op de taart door acht minuten voor tijd, wederom op aangeven van Fabregas, Spanje naar de finale tegen Duitsland te schieten.