zondag, 23. maart 2008 - 23:22

Sparta is Feyenoord de baas in Rotterdamse derby

(Elfvoetbal) Sparta heeft zondagmiddag een overwinning geboekt op Feyenoord in de Rotterdamse stadsderby. De Kasteelbewoners wisten voor het eerst sinds 1995 weer te winnen van de stadsgenoot, maar had daar wel de hulp van scheidsrechter Dick Jol bij nodig.

De thuisploeg zette vanaf het eerste fluitsignaal veel druk op de defensie van de bezoekers. De stadionclub had zichtbaar veel moeite met de strijdwijze van de opponent en konden tot de tiende minuut geen fatsoenlijke kans creëren.

Toch kwam het elftal van trainer Bert van Marwijk op voorsprong. Luigi Bruins had in de twaalfde minuut van de rechterkant een prachtige steekbal met buitenkant rechts op de doorgelopen Theo Lucius in huis. De rechtsachter passeerde met een simpele voetbeweging Sander Westerveld en zag zijn inzet via de binnenkant van de paal achter de doellijn rollen.

Lang kon Feyenoord niet van de voorsprong genieten. Nordin Boukhari nam een bal van Marvin Emnes (foto) zichtbaar met de hand mee, maar werd niet teruggefloten door scheidsrechter Jol. De middenvelder liet Jonathan De Guzman achter zich, ging het strafschopgebied in en schoof de bal keurig achter doelman Henk Timmer.

De thuisploeg nam dankbaar gebruik van de arbitrale dwaling en ging op jacht naar de voorsprong. Charles Dissels kreeg twee flinke mogelijkheden, maar Timmer redde uitstekend. Aan de andere kant was De Guzman na een slippertje in de Sparta-defensie dichtbij een treffer, maar het vizier van de geboren Canadees stond niet op scherp.

Tien minuten voor de rust kwam Sjaak Polak in kansrijke positie. De temperamentvolle linksachter zette zich achter een vrije trap en schoot met veel gevoel de bal over de muur richting het doel, maar Timmer en de lat hielden Feyenoord op de been.

Na de onderbreking zetten de bezoekers aan en zochten de voorsprong. Tim de Cler dook op voor Sander Westerveld, passeerde de doelman, maar door een struikelpartij kon de linksachter de bal niet binnen schuiven.

Boukhari was niet veel later voor de thuisploeg wel trefzeker. De Marokkaan profiteerde van een miscommunicatie tussen de Cler en Kevin Hofland en werd niet aangepakt. Van grote afstand haalde de Marokkaan prachtig uit en schoot de bal achter Timmer.

Onder leiding van Giovanni Van Bronckhorst ging Feyenoord opzoek naar de gelijkmaker. Michael Mols en Nuri Sahin waren dichtbij een treffer, maar uiteindelijk was het de aanvoerder van de stadionclub zelf die in de 62ste minuut verwoestend uithaalde en zijn team op gelijke hoogte zette.

Bruins leek veertien minuten later de winnende treffer binnen te schieten, maar de middenvelder zag zijn doelpunt afgekeurd worden door Jol. De leidsman constateerde een overtreding van de jongeling, maar dat bleek onterecht. De scheidsrechter bleek een beslissende rol te vervullen in de Rotterdamse derby, want Emnes passeerde in de blessuretijd twee Feyenoorders en joeg met links de bal in de rechter bovenhoek achter Timmer en bezorgde daarmee zijn ploeg de drie punten.
Categorie:
Tag(s):