zondag, 30. maart 2008 - 18:26

Sparta vergeet van Willem II te winnen

(Elfvoetbal) Willem II heeft op de 'verjaardag' van Sparta een punt gestolen. Op het Kasteel sleepten de Tilburgers tegen de verhouding in een gelijkspel uit het vuur. De Rotterdammers vierden dit weekend haar 120-jarige bestaan en speelden daarom in een klassiek tenue. Het moest een dubbel feestje worden, want bij winst kon Sparta een gat slaan van zes punten met de concurrent voor lijsbehoud. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-2.

Sparta had in de eerste helft het beste van het spel. Zonder groots te spelen, toonden de Rotterdammers het meeste initiatief. Ook de beste kansen waren voor de thuisploeg. Met name Charles Dissels was een paar keer dicht bij een treffer. De beste man was echter Marvin Emnes. De verdediging van Willem II had zijn handen vol aan de behendige linksbuiten van Sparta.

Na een half uur spelen luidde Emnes de grootste kans van de wedstrijd in. Op links zette de aanvaller aan voor een fraaie individuele actie. Na Janse gepasseerd te hebben, hield de Spartaan uitstekend overzicht en legde breed op Dissels. De spits in Rotterdamse dienst dacht vervolgens niet na en haalde in één keer uit. Zijn inzet spatte via de onderkant van de lat weer terug in het veld.

Tegen het eind van de eerste helft zakte de wedstrijd wat in. Sparta nam minder initiatief en ook Willem II was niet meer bij machte om gevaarlijk te worden.

In de rust bleef Nourdin Boukhari achter in de kleedkamer. De Marokkaan blesseerde zich in de eerste helft aan zijn enkel en kon niet meer verder. Zijn vervanger Arne Slot was direct na de aftrap betrokken bij een grote kans voor Sparta. Na een goede aanval behield de invaller het overzicht en bracht Yuri Rose in stelling. De lange spits raakte in tweede instantie echter de lat.

Het bleek een fatale misser voor Sparta, want Willem II kwam in de eerstvolgende counter tegen de verhouding in op voorsprong. Het was Frank Demouge die Mohamed Messoudi met een goede pass de diepte instuurde. Oog in oog met Westerveld bleef de middenvelder koelbloedig en schoof binnen: 0-1.

Nog geen vijf minuten later lag de tweede in het netje. Ditmaal was het Demouge zelf die doeltreffend afrondde. Na een redding van Westerveld, kreeg de Willem II'er de bal spontaan voor zijn voeten en schoot raak: 0-2.

Ook na die achterstand gaf Sparta niet op. De ploeg van Foeke Booy stroopte de mouwen nog eens extra op en zette veel druk op de defensie van de gasten. Het elftal nam daarmee de nodige risico's, want door die speelwijze ontstond er veel ruimte in de tegenaanval voor Willem II. Toch volgde de beloning al snel. Eerst was het Rose die in de 69ste minuut gestuntel in de Tilburgse achterhoede genadeloos afstrafte. Drie minuten later kwamen de Kasteelbewoners alweer op gelijke hoogte. Thomas Baelum was de pechvogel. De verdediger van Willem II werkte een voorzet van Rose ongelukkig achter zijn eigen keeper: 2-2. Het was alweer zijn derde eigen doelpunt van het seizoen.

Toch maakte Baelum zijn fout direct daarna weer goed, door een lob van Dissels voor de doellijn weg te halen. De schlemiel werd daarmee tevens de held, want beide ploegen kwamen in het restant van de wedstrijd niet meer tot scoren. Hoewel Sparta een paar keer heel dichtbij was, ontbeerden het de aanvallers deze middag aan geluk om de dik verdiende derde treffer te scoren. Willem II nam zodoende een zwaarbevochten puntje mee naar huis, waardoor de marge tussen beide clubs gehandhaafd blijft.